Povratak

Мишка

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mis

Твоето животно ли съм?

Mишките са идеални малки любимци, интересни за наблюдаване, лесно се отглеждат и не изискват много грижи. Социални са, обичат компанията на хора, ако им говорите, ще свикнат с Вашия глас и сигурно бързо ще се сприятелите. Повечето мишки се опитомяват много бързо ако ги подкупите с малко лакомства. Ако научи да ги взима сама от ръката Ви, мишката ще започне и да ходи по нея и бързо ще можете да я хващате.

 

Откъде идвам?

Мишките (Mus) са род гризачи от семейство Мишкови. Най-популярният предствавител на рода са домашните мишки. Както и повечето гризачи, мишките са нощни животни, активни са по тъмно, но може да ги срещнете и през деня, особено ако са многобройни на определена територия. Големината на порасналата мишка е около 6 см, без опашката. Продължителността на живота им е около 1,5 до 3 години.

 

Къде обичам да живея?

Мишката има нужда от убежище, затова й осигурете достатъчно голяма къщичка, в която да може да се скритва. В къщичката се чувства най-сигурно, затова не я безпокойте, когато е вътре. Ако е възможно, повдигнете къщичката малко над стелката, така че да не трябва да я пипате, когато почиствате. Не будете мишката докато си почива през деня, играйте си се нея, когато видите, че не спи.

 

Как да се отнасяш с мен?

Поставете клетка близо до Вас, за да може мишката бързо да се социализира. Уверете се, че клетката не е на течение и не е изложена на пряка слънчева светлина. Поставете мека постелка, главно от дървесни стърготини. Освен тях, можете да добавите и сушено сено за гризкане и изграждане на къщичката. Чистете клетката на 3-4 дни, когато е необходимо и по- често.

 

Какво обичам да ям?

Мишките са малки гризачи, които изпитват нужда постоянно да приемат храна. През деня изяждат около 10% от теглото си. Храната за мишки включва различни семена, царевица, пшеница, ечемик, слънчогледово семе и др. Много обичат овес, разбира се, смесен с нещо друго, защото той е много фин и бързо се смила. Внимавайте със слънчогледа, от него може да стане твърде дебела. Мишките обичат и тиквени семки, а пресните семена от пъпеш са истински деликатес за тях.

 

Поддържай ме здрав и във форма

Мишката е много чисто животно, грижи се за козината си и се мие по няколко пъти на ден. Чистете клетката на 3-4 дни, ако е необходимо и по-често. Поради наличието на феромон в урината на полово зрелите мъже, миризмата на урина е изразена и много специфична. При женските тази миризма не е толкова интензивна. Предните зъби растат през целия им живот, затова им осигурете минерален камък, дърво или някакъв друг предмет за гризкане.

 

mouse2

Здраве
Здравата мишка е активна и енергична, когато:
- има бистри и сияещи очи
- има чиста козина
- има добър апетит
- има нормални изпражнения
- има суха муценка

 

Обичам ли компания?

Мишките обичат да живеят в групи, няколко женски мишки могат да се грижат за малките. Същевременно без проблеми живеят и сами.

 

Размножаване

Можете да различавате женската и мъжката мишка - при женските аналният отвор е близо до гениталиите . При по-възрастните мъжки екземпляри (6-8 седмици) са видими и тестиси. Женските стават полово зрели на 6 седмична възраст, мъжките - на 7 до 9 седмици. Женските раждат около 15 пъти в годината и могат да забременеят 24 часа след чифтосването. Продължителността на бременността е от 19 до 21 дни. Мъжките често помагат на женските около отглеждането на малките, които могат да бъдат и повече от 20 в едно котило.

 

Оставете грижата за малките на майката мишка, Вашата задача е да им осигурите спокойствие и достатъчно храна и вода. След 4 седмици отделете мъжките от женските, ако не искате размножаването да продължи. Докато малките са в клетката, почиствайте частично, но ако разстройвате майката мишка, отложете чистенето за друг път. Когато Ви позволи, почистете клетката без да пипате гнездото.

 

Най-добре е да не докосвате нищо, докато малките не започнат да се движат сами - след около 2-3 седмици. Докато майката е неспокойна и агресивна, страхувайки се за малките, не ги пипайте. Мишлетата се разждат глухи, слепи и без козина и само след 2 седмици започват да изглеждат като родителите си.

 

Списък за покупки: