Povratak

Муния

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
japanski galebic lijeva 270x330

Твоето животно ли съм аз?

Мунията /Lonchura striata/ е много питомна екзотична птица, с добър нрав в различни варианти и форми. Обичайният цвят на мунията е черно-бял, жълто-бял, а по-редки са едноцветните. Характеризират се с голяма общителност и енергичност. Това са малки птички, с дължина около 10 см от главата до опашката. Продължителността на живота на мунията е 8 и повече години.

 

Откъде идвам?

Мунията живее свободно в природата в районите на Южна и Източна Азия. В Япония се отглеждат много и могат да се видят по паркове и градини в големи клетки и пространства за летене.

 

Къде обичам да живея?

При избора на клетка трябва да се обърне по-голямо внимание на дължината, отколкото на височината. За един чифт мунии е необходима клетка с размери 50 х 35 х 40 см. В нея трябва да се постави затворено гнездо от слама в единия ъгъл, а пред гнездото е желателно да се постави пръчка за кацане, за да могат птичките по-лесно да влизат и излизат. Обичат да се къпят и трябва да им осигурите и ваничка за къпане.

 

Как да се държиш с мен?

Муниите са едни от сипките, които са най-лесни за отглеждане, затова са идеални за начинаещи. Много издръжливи птици са, ако им се предоставят подходящи условия за живот. Чувстват се по-добре в клетка, отколкото във волиера, активни са, забавни и имат приятно пеене, но не са птички, които могат да свикнат с човешката ръка, защото са малки, бързи и са непрекъснато в движение. Отлични са да се наблюдават техните лудории, които правят в клетката и „говоренето“ им с интересен тон.

 

Какво обичам да ям?

Муниите се хранят със смес от семена за екзотични птици, обичат зелената храна, нпр. спанак, листа от захарно цвекло, салата и зрели плодове. Това им е особено необходимо, когато имат малки. Важно е да се спомене, че зелената храна трябва задължително да се измие добре преди да се даде на птиците.

 

japanski galebic desna 270x330

Поддържай ме здрав и във форма

Както всички екзотични птици и мунията не понася ниските температури, нито резките промени. Ако се осигури правилната храна и зоохигиенични условия, са издръжливи срещу заболявания. При какъвто и да е признак на болест /отказ от храна, липса на активност, настръхнала перушина, разстройство и др./, е необходимо да занесете птичката във ветеринарна лечебница.

 

Здраве

Мунията е здрава, когато:
- Очите не са насълзени и са широко отворени
- Перата са чисти и подредени
- Няма промяна в цвета и консистенцията на изпражненията
- Ноктите не са прекалено дълги
- Няма видими подутини или наранявания
- Жизнерадостна е и има добър апетит

 

Размножаване

Невъзможно е по външен вид веднага да се различи мъжкарят от женската. Тази разлика се забелязва при по-дълго наблюдаване; мъжкарят има характерно пеене и от време на време подскача с двете крачета върху пръчката в клетката. Муниите съзряват твърде бързо, още на 4-месечна възраст. Женските от този вид снасят 3 – 8 бели яйца, които заедно с мъжкия мътят 12 дена. След 20-тия ден малките напускат гнездото, а родителите ги хранят още 8 – 12 дена. Когато станат самостоятелни и започнат сами да се хранят, трябва да бъдат отделени. Някои мунии-родители са склонни да скубят перата на младите, особено на тези от опашката. В такъв случай, би трябвало да бъдат изолирани и да се добавят витамини към храната им. Муниите ще приемат и яйца от други птици, дори и когато в гнездото нямат собствени и ще се грижат за малките все едно, че са техни.

 

Обичам ли компания?

Муниите обичат най-много компанията на своя партньор, а ако се отглеждат заедно с други птици, клетката би трябвало да е достатъчно голяма, за да не се прояви взаимна агресия.

 

Списък за покупки:

  • Информационна листовка за мунии
  • Клетка /мин. 50 х 35 х 40 см/
  • Пръчка за кацане
  • Поилка и хранилка
  • Готова храна за екзотични птици
  • Лакомства
  • Витамини
  • Ваничка за къпане