Povratak

Нимфа

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
nimfa

Твоето животно ли съм аз?
Нимфите са много мили, нежни птици, които лесно се опитомяват. Идеален домашен любимец и за деца по-големи от 8 години. Живее от 15 до 20 години.

Наричат ги малки домашни клоуни. Рядкост е да се научат да повтарят думи, но са истински майстори за имитиране на звуци и мелодии.

 

Откъде идвам?
По произход нимфите са от Австралия, където живеят в степите на големи ята. В търсене на храна, те се преселват по цяла средна Австралия.

 

Къде обичам да живея?
Настанете своя нов любимец в четвъртита клетка с минимални размери 50 х 30 х 50 см. За повече папагалчета са необходими и по-големи размери. Поставете в кафеза хранилка, поилка, 2-3 дървени пречки или естествени клонки. Играчки като звънчета, огледалца, клонки, също трябва да са на разположение на Вашата нимфа, но внимавайте да бъдат от естествени материали. Клетката трябва да се почиства всекидневно от изпражнения и гнили плодове, а веднъж месечно цялата клетка трябва да бъде измита с гореща вода. Всекидневно пускайте своята нимфа да лети на свобода, за да изразходи енергията, поета с храната.

 

Как да се държите с мен?
С достатъчно усилия и любов лесно ще успеете да опитомите своя нов любимец. В началото задължително трябва да му дадете време да се приспособи към новата среда. Не правете резки движения в близост до Вашата нимфа, защото много се страхува от тях. След като няколко седмици сте привиквали нимфата към Вашия глас и присъствие, пуснете я да лети на свобода. Ще се върне сама в кафеза, когато се умори и огладнее. След всекидневни и търпеливи тренировки, Вашата нимфа ще научи дори по някоя дума или мелодия, а можете да я свикнете и към галене и почесване. Тъй като нимфите са много общителни птици, ако не можете да им осигурите своята компания /повече от 5 часа дневно не бива да са сами/, осигурете им чужда – вземете си още една нимфа.

Какво обичам да ям?
Нимфите ядат готова смес от семена, приспособена за нимфи, пресни плодове и зеленчуци. Сложете в клетката им клонки и кости от сепия за намаляване на клюна.

 

Поддържай ме здрав и във форма
Вашата нимфа се нуждае от специализирана помощ, ако забележите, че не е активна, няма апетит, перата й са настръхнали, очите са затворени, изпражненията са воднисти или има разстройство. Също ако има секрет от ноздрите или очите, диша неправилно, киха или повръща. Не се плашете, ако Вашата нимфа има нощни панически атаки. Когато нещо ги уплаши или стресне в съня, започват хаотично да летят из кафеза и може да се наранят. Добре е стаята, в която спят, да е спокойна и затъмнена, а клетката покрийте с тъмна тъкан. Птиците сменят перата си 1 – 2 пъти годишно /скубане/. За организма на птицата това е много тежък период и затова е необходимо храната да се подсили с витаминозни и минерални добавки.

nimfa3

 

Здраве
Нимфата е здрава, когато:
- Очите не са насълзени и са широко отворени
- Перата са чисти и подредени
- Няма промяна в цвета и консистенцията на изпражненията
- Има чисти и сухи ноздри

- Ноктите не са прекалено дълги
- Няма видими отоци и наранявания
- Жизнерадостна е и има добър апетит

 

Размножаване
Нимфите са готови за чифтосване още на 9 месеца, но би било добре да позволите първото чифтосване, когато е навършила поне 14 месеца. Сложете гнездо за Вашите нимфи. 7 до 10 дена след чифтосването женската ще започне да снася яйца /2 – 8/. Двамата – мъжкарят и женската ще мътят яйцата, а малките ще се излюпят след 18 – 20 дена. Двамата родители са много грижливи и осигуряват прехраната на малките птичета.

Задължително е прехраната да е подсилена при подготовка за чифтосване и по време на самото отглеждане на малките птичета, което означава храна, богата на витамини и минерали, а също и специални смеси от мека храна.

 

Обичам ли компания?
Нимфите обичат компания и задължително трябва да им я осигурите, ако не можете да им обърнете достатъчно внимание. Недейте да ги събирате с неразделки /агапорниди/, защото те са твърде агресивни в сравнение с нимфите. Ако имате куче или котка, когато пускате нимфата от кафеза винаги присъствайте и бъдете нащрек.

 

Списък за покупки:

 • Информационна листовка за нимфи
 • Кафез /мин.50 х 30 х 50 см/
 • Пречка за кацане
 • Хранилка
 • Поилка
 • Ваничка за къпане
 • Различни играчки
 • Готова храна за нимфа
 • Лакомства
 • Витамини
 • Кости от сепия
 • Пясък за птици
 • Ножичка за нокти