Povratak

Идентификация на болестта Грис по рибите

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Добър ден! Преминавам направо към темата, подозирам, че имам Грис в аквариума, но не съм сигурен и ето защо ме е страх. Първо не видях бели точки на опашката на нито една риба. Имам превъзходни риби Blue Moscow тъмно сини и би трябвало да се види. Имам и Red Albino и считам че и по тях би следвало да се види. Значи досега не дават признаци на Грис. Второ, имам и 3 botia - striat, yoyo, macracantha. Те се трият върху субстрата по следния начин: Трият се непрекъснато в продължение на 10 секунди в областта на кожичката. Мараканта излиза от камъка си и се трие 2 секунди субстрата и отново влиза, но това е рядко на ден. Yoyo , също като Striat, но по-малко. Не съм сигурен дали това е признак на Грис. Имам още и санитари Aymonieri, на които им няма нищо, и един Cory, на когото също му няма нищо.Имам и 2 xifo: единият го имам откакто имам аквариума, ще рече от 4 месеца, и е много добре, не дава признаци за болест. За разлика имам един xifo Voalat, от една седмица дошъл от Брашов, и сега ще умре ... не разбирам защо, но изведнъж той стои неподвижно на дъното на аквариума и като че ли се мъчи да маха с крила, да плува и да шипва в празното. Сега, питам ви, смятате ли, че има възможност да имате Грей в аквариума? Дразни ме, че не осъзнавам, че това наистина означава онези бели Точки, за които се говори, и не разбирам как да ги идентифицирам.

Отговор: Уважаеми господине, Благодаря ви за въпроса и за доверието. Гриса (или ichtyophtirioza) е заболяване, причинено от паразита Ichthyophthirius multifiliis. Изразява се в появата на бели, видими петна, които стърчат по повърхността на кожата или перките и напълно засягат рибната популация в аквариума. Рибите губят декоративните си елементи и дори могат да си причинят наранявания, които ще усложнят еволюцията на болестта. Тя се появява в резултат на действието на стресови фактори (неадекватна температура, наличие на токсични съединения във вода, излишна храна, транспорт).

Въз основа на описаните симптоми препоръчваме да лекувате рибата със SERA Mycopur или SERA COSTAPUR. По време на лечението ще трябва да сменяте водата по-често. Също така, за да увеличите имунитета на рибите, можете да използвате SERA Fishamin. Надявам се тази информация да ви бъде от полза, С уважение, Митран Йоана - Кристина,