Povratak

Кастрация при котките – предимства и недостатъци

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Добър ден! Може ли да се кастрира котарак на 7 месечна възраст? Благодаря Ви!

Отговор: При мъжките котки се препоръчва хирургическата интервенция да бъде осъществена след навършване на 1 година, при достигане на размери и тегло на възрастен екземпляр. При женските котки може да бъде осъществена по-рано, за предпочитане преди появата на първата менструация. Хирургическата интервенция може да бъде направена и преди навършването на 1 година, като само ветеринарният лекар, който ще извършва операцията може да реши това. Предимствата на кастрацията:
• - за голяма част от собствениците на котки, мисълта, че техният любимец няма да създаде потомство, е основната причина, поради която избират метода на кастрацията
• --отстраняване на неприятните миризми и прекратяване на маркирането на територията си с урина
• - прекратяване на агресивно поведение спрямо други котараци
• - намалява риска от заразяване с редица заболявания като котешка левкемия, котешки имунодефицитен вирус и котешки инфекциозен перитонит
• - намалява риска от получаването на различни наранявания. При котките, които излизат извън дома – се намалява риска да бъдат прегазени от автомобили, да бъдат ухапани от кучета и др.
• - намалява риска от появата на рак, поради факта, че повишеното ниво на тестостерон е главният фактор за отключване на туморните клетки, основно на тестисите. Колкото по-рано бъде направена хирургическата интервенция, толкова риска от заболявания е по-малък, включително от заболявания на простатата
• - намалява риска от появата на метаболитни нарушения
• - намаляване на пренаселеността

Недостатъците на кастрацията:
• - представлява рутинна операция, която въпреки това налага администрирането на упойка. Малък брой животни се сблъскват с проблеми при поставянето на упойката или по време на следоперативното възстановяване, като благодарение на грижите на квалифицирания персонал и при внимателно наблюдение, рискът значително намалява, но не може да бъде изцяло отстранен. Колкото по-младо е животното, толкова по-малък е риска от появата на усложнения.
• - риск от наддаване на тегло. Чрез внимателно следене на теглото на животното и при спазване на правилен хранителен режим, няма причина поради която животното да надебелее значително след кастрацията.
• - риск от запушване на уретрата. Чрез спазването на балансирана диета може да бъде предотвратено образуването на кристали в урината. Съществуват специално създадени диети за кастрирани котки, които имат за цел да предотвратят формирането на кристали в урината, от една страна, а от друга страна, наддаването на тегло.

 

Изпращайте въпроси до нашия екип от ветеринари на: : veterinar@maxi-pet.bg