Povratak

Внезапна загуба на тегло при котки

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

images

Въпрос: Здравейте!
Имам котка на 9 години и половина.
Тя отслабна с половин килограм за 4 месеца, при положение, че котето приема инсулин в продължение на 2 месеца и затова  дадох хапчета за отслабване, ситост и контрол на теглото.
Котето вече не произвежда инсулин, върнах се към нормалната храна, то се храни добре, но изобщо не качва килограми, изглежда продължава да слабее.
Последното ниво на кръвната захар през есента беше 130.
Анализът на хипертиреоидизъм се оказа нормален.
Какви биха били възможните причини и какво трябва да направя?
Благодаря Ви!

Отговор:
Внезапната и / или прогресивна загуба на тегло може да има множество причини, включително:
• тревожност, стрес или депресия - котките под психологически стрес могат да имат намален апетит, което може да доведе до анорексия. Анорексията е много сериозно състояние, особено при котки, което може да доведе до чернодробна липидоза, която, ако не се лекува, може да доведе до смъртта на животното.
• Еволюцията на злокачествен туморен процес (рак)
• Диабет - други симптоми, които могат да се наблюдават са: полидипсия, полиурия, често развитие на инфекции на пикочните пътища, сладък халитоза
• Инфекциозен котешки перитонит - вирусно заболяване, животните могат да имат треска, която не реагира на антибиотична терапия
• Стомашно-чревни проблеми - възпалителни заболявания на червата, хранителни алергии или непоносимост, инфекции и др.
• Чревен паразитизъм
• Бъбречна или друг орган / органна недостатъчност
• Хипертиреоидизъм - може също да причини полидипсия, полиурия, повръщане, диария, сърдечни проблеми
• Проблеми с устната кухина - болката на това ниво може да накара котката да яде по-малко храна и да отслабва.

Загубата на тегло е сравнително често срещана при по-възрастните котки. В повечето случаи това е последица от здравословен проблем, но в много ситуации не се наблюдават клинични очевидни признаци на заболяването и рутинните тестове и тестове не идентифицират проблем. Въпреки че енергийното ниво на котките остава постоянно през годините (за разлика от кучетата и хората, които са склонни да стават по-заседнали), при възрастните котки се наблюдава намаляване на смилаемостта на протеините и мазнините.

Основните условия, които причиняват загуба на тегло при възрастни котки, са:
- непатологични причини: стрес, промени в околната среда или диета, повишена физическа активност
- патологични причини: сърдечни заболявания, респираторни заболявания, хронични бъбречни заболявания, диабет, хипертиреоидизъм, възпалително идиопатично заболяване на червата, ендокринна панкреатична недостатъчност, зъбни проблеми, холангиохепатит, лимфом или други новообразувания.

Повечето от тях могат да бъдат заподозрени въз основа на клиничен преглед и набор от рутинни тестове. Понякога обаче може да са необходими допълнителни изследвания и изследвания: параметри на щитовидната жлеза и други хормони, дозировки на витамини и минерали, рентгенография на зъбите, транзит на барий, ултразвук, ендоскопи, биопсии и др.

Като цяло, в случай на възрастни котки (при които е доказано, че нямат други условия) е забелязано, че предлаганата диета е най-важна за поддържане на правилно телесно тегло и мускулен тонус. Контролирана, пълноценна и балансирана диета, допълнена с антиоксиданти (особено витамин Е и каротини), смес от n-3 и n-6 ненаситени мастни киселини, пребиотици и пробиотици е свързана с намаляване на загубата на тегло и увеличаване на дълголетието. За определяне на подходяща диета ще са необходими периоди от 2 до 6 седмици. По принцип се препоръчва диета с нов източник на протеин и по-ниско съдържание на мазнини, но всяка котка е уникална, така че може да се наложи да се тестват няколко комбинации, за да се идентифицира правилната.

Попитайте нашите ветеринарни лекари на имейл адреса: vТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.