Povratak

Апатия при котките

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

images

 

Въпрос: Имам 7-месечно коте и за 3 дни отказва храна от всякакъв вид, урината е с кафяв цвят и по време на уриниране стене. Не може да ходи и спи много. Какво да направя?

Отговор: Важно е да се следи проследи уринирането, за да се определи мястото на кървене.

Причините за кръв в урината могат да бъдат:


-инфекции на пикочните пътища, придружени в този случай от други симптоми като често уриниране, болка при уриниране, заемане на позицията на уриниране, загуба на урина под формата на капки, настойчиво облизване в гениталната област;
-уролитиаза, наличие на камъни (уролити) в пикочния мехур, бъбреците;
-пробен цикъл при нестерилизирани жени;
-токсикации, особено при интоксикации с продукти, използвани за борба с гризачи;
-травми на бъбреците, уретрата

Бабезиозата е заболяване с най-лошо въздействие върху здравето. Клиничните признаци са: треска, апатия, загуба на апетит, червеникаво-кафява урина, жълтеница (пожълтяване на лигавиците), бърза загуба на тегло. Тези признаци се появяват бързо след ухапването на кърлежите, а диагнозата се потвърждава чрез кръвен преглед под микроскоп, където се откриват паразити, разположени в червените кръвни клетки. Това заболяване има бърза еволюция и инкриминираният патоген се предава чрез ухапване от кърлеж.

За изключването на това заболяване обаче е важно микроскопско изследване на кръвта, а при котките това е доста рядко заболяване.
Има и други заболявания с подобни симптоми.

Ако говорим за некастрирана женска котка, друга причина за обезцветяване на урината може да бъде пиометрията.
Кървавото отделяне може да бъде причинено от вагинит, пиометра (инфекция на матката). Най-често тези течове се причиняват от отворената цервикална пиометра.

Пиометра е инфекция на матката, която възниква в резултат на хормонални промени, които се случват в репродуктивния тракт на жените. Тези хормонални промени водят до удебеляване на маточната лигавица и поява на кисти на ендометриума. Тези кисти на ендометриума отделят течности, които създават среда, благоприятна за растежа на бактериите.

В същото време високите нива на прогестерон инхибират способността за свиване и отпускане на маточната стена и по този начин натрупват течности и бактерии.

Диагнозата на пиометра се поставя чрез потвърждаване на клиничните признаци с поредица от допълнителни изследвания, като ултразвуково изследване и някои кръвни изследвания (хемолевкограма).

Нашата препоръка е специализирана медицинска консултация, тъй като симптомите не са специфични и могат да бъдат инкриминирани няколко заболявания.

Попитайте нашите ветеринарни лекари на имейл адреса: vТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.