Povratak

Повдигнат нокът при котка

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ветеринарен Лекар Maxi

Въпрос: Днес забелязах, че котето често си ближе задната лапа по-дълго от обикновено, успях да я разгледам и видях, че един от ноктите малко се е отделил т.е. леко се е надигнал. Котката не излиза навън, стои си в апартамента през цялото време и си мисля, че може да се е закачила на килима докато си играе. Нокътят не кърви, котката не куца, а продължава да тича и скача нормално. Тъй като съм в затруднено положение да я водя на ветеринар, бих искала да го избегна, ако случаят не е толкова сериозен. Благодаря предварително.

Отговор: Ноктите на кучетата и котките са изложени на най-различни увреждания. Поврежданията обикновено се дължат на закачане или усукване на нокътя, в резултат на което той се чупи или често напълно се отделя от пръста. Счупен или откъснат нокът кърви много, боли много, дълго се лекува и отнема дълго време да поникне нов. През това време животното е нормално да накуцва известно време.

Като правило повредите по ноктите би трябвало да се лекуват възможно най-скоро, за да се избегнат инфекции или по-големи травми. Животното трябва да бъде възпрепятствано от докосване на увреденото място. Това се постига чрез поставяне на превръзка, а за да не се къса превръзката се използва предпазна яка.

Яката трябва да е с правилния размер и да е функционална, защото ако е твърде малка няма да предотвратява близането; ако е твърде голяма ще се изхлузва от шията и ще влиза в досег с храната и водата, която животното приема, а също така ще затруднява движенията му през по-тесни пространства. Във всеки случай препоръчвам съгласуване и консултация с Вашия ветеринар относно бъдещи процедури.

В аптеките на Maxi Pet обикновено предлагаме много полезни продукти, които могат да помогнат в тази ситуация:

ARAVA Blood Stopper - пудра за спиране на кървенето

Topical Care (Diafarm) с хлорхексидин, за дезинфекция

Cothivet (Vetoquinol) спрей пяна с натурални масла от лавандула, розмарин и други лечебни билки

DIAFARM Bitter spray against licking wounds, biting hair, plucking feathers - горчив спрей против близане на рани и отскубване на козина

COPOLY Self-adhesive bandages in color - самозалепващ еластичен цветен бинт.

FLAMINGO Защитна яка

Изпращайте въпроси до нашия екип от ветеринари на: : veterinar@maxi-pet.bg