Povratak

Защо кучетата гризат дървесната кора?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Здравейте!
Имам дворно куче, което не спира да гризе дървесна кора. Извършва физическа активност, получава достатъчно близост, опитвам се да си играя максимално много с него, за да изразходва енергия, въпреки това, когато го оставам сам започва да гризе отново. На 7 месеца е, няма млечни зъби вече. Какво мога да направя? Мога ли да напръскам дърветата с нещо? Не знам как да му покажа, че това което прави е вредно. Благодаря Ви!

Отговор: Голяма част от кучетата гризат дървесна кора. За съжаление, този навик може да причини редица проблеми. Тогава когато гризат пръчки, дървесна кора, дървета, кучетата могат да погълнат парчета от тях, които могат да предизвикат чревни блокажи, или забиване на трески в устната кухина или хранопровода. Някои дървета могат да бъдат токсични за кучетата и могат да причинят отравяния. Причини, поради които кучетата гризат дървета:
• харесва им вкусът и усещането да дъвчат дърво
• имат нужда от диета богата на фибри
• гладни са
• нервни са или са отегчени
• страдат от Синдром на пика
В случаите на кучетата, които гризат от удоволствие се препоръчва да им предоставите голямо разнообразие от специални играчки за гризане, като алтернатива. Ако гризат с цел приемане на фибри, се препоръчва да им предоставяте храна богата на фибри. Ако гризат от глад, най-доброто решение е да им предоставяте по-голямо количество храна на ден.

Кучетата, които прекарват повече време сами, това поведение може да се появи вследствие на тревожност, породена от раздялата със стопанина или от скука. Животните могат да развият тревожност при раздяла по всяко време, в зависимост от промените в жизнената им среда. Някои кучета могат да бъдат по-тревожни от други. Кучетата страдат от тревожност при раздяла, когато остават сами, дори за кратък период от време. Лаенето, гризенето, драскането са част от специфични прояви. Тези кучета трябва постепенно да свикнат със заобикалящата ги среда. Може да се потърси помощ от специалист в кучешко поведение за получаване на полезни съвети и изготвяне на график. В някои случаи може да се наложи медикаментозно лечение.

Мерки, които можете да предприемете:
- дръжте кучето в най-тихата част на къщата
- ограничете зрителните и слуховите стимули
- можете да оставяте включени радио, телевизор или друго устройство. Тези устройства създават усещането, че има някой вкъщи.
- оставете на кучето играчка, която да бъде на негово разположение само в моментите когато не сте вкъщи, нещо ефектно, предмет импрегниран с Вашия аромат.
Синдромът на пика е заболяване, което води до появата на други здравословни проблеми, някои много сериозни. Характеризира се чрез консумация на нехранителни стоки.

Причинителите са: стрес, скука, липса на физическа активност, липса на социализация или други медицински проблеми като хранителни дефицити, автоимунни хемолитични анемия, желязодефицитна анемия, чревните паразити, тумори, хипертиреоидизъм или диабет – в тези случаи се препоръчва да заведете животното възможно най-скоро на ветеринарен лекар, за специализирана консултация.

С цел възпрепятстване на гризенето на дървесна кора, се препоръчва да използвате предмети, издаващи дразнещи звуци, а когато се доближава до дърво да извикате „НЕ“, с твърд тон. Също така се препоръчва да използвате спрей с горчив вкус, нетоксичен, който да разпръскате върху дървото. Друга алтернатива е да заградите дърветата, по начин който да не позволява достигане до тях.

 

Изпращайте въпроси до нашия екип от ветеринари на: : veterinar@maxi-pet.bg