Povratak

Фобии, които могат да възникнат при кучета

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Добър ден! Имам пудел, а на година и половина, много глезен и обичан, който днес през целия ден демонстрираше странно поведение, сякаш го беше страх от нещо, не си почива, не може да спи, непрекъснато потреперва и се оглежда наоколо. Днес не се е случило нищо необикновено, не мога да разбера каква е причината. Изглежда много уплашен и стресиран, скача върху нас, непрекъснато иска да го гушкаме. Какъв може да бъде проблема? Благодаря Ви!

Отговор: Много кучета страдат от фобии. Тези фобии се дължат на множество различни причинители, включително липсата на ранна социализация, отрицателни емоционални преживявания в миналото или дори генетични причини. Страховете и фобиите при кучетата, могат да доведат до следните реакции: треперене, повишено слюноотделяне, лаене, деструктивно поведение, изолиране и, в някои случаи, агресия. Уплашените кучета имат специфична стойка на тялото и поведение. Уплашените животни държат главата си наведена, избягват зрителен контакт, държат ушите си прибрани и опашката между краката, крият се в прегръдките на стопаните си и др. Често някои фактори, които ние считаме за нормални, при животните, могат да породят страх или безпокойство. Трябва да имате предвид, че е възможно през изминалите седмици да се е провело събитие, което по някакъв начин да е довело до промяна в поведението на Вашето куче, поради факта, че тези състояния не се появяват за ден.

Външни фактори като: гръмотевици, фойерверки, силни шумове ( пр.: бормашина, тежкотоварни автомобили), липса на ранна социализация, темперамента на животното, както и някои неприятни преживявания в минал момент (посещение при ветеринарен лекар, рязане на нокти, почистване на нокти и др.), всички тези фактори могат да доведат до промяна в поведението на Вашият любимец. Най-често срещаните видове "страх" при животните, са следните: - страх от гръмотевици; - страх от фойерверки; - страх от оставане сами вкъщи за по-дълъг период от време, особено ако са свикнали да бъдат винаги със стопаните си; - страх от ветеринарен лекар; - страх от возене в автомобил; - страх от слизане и изкачване на стълби; - страх от контакт с хора; - страх от непознати; - страх от деца; - страх от предмети (все повече кучета развиват страх от различни предмети: прахосмукачка, празнични украси, детски играчки, строителна техника и много други. Много често, този вид страх може да бъде преодолян, поради факта, че много предмети могат просто да бъдат премахнати от полезрението. В някои случаи, въпреки всичко, процесът може да бъде проблематичен. В конкретният случай, може да бъде необходимо да покажете на Вашето куче, предметите, от които се страхува, един по един, по възможно най-позитивен и игрив начин). Кучетата рядко успяват да преодолеят страха без помощ от страна на стопаните си. Основното е уточняването на причинителя на страха. Често става въпроси за един или два причинителя. Може да става въпрос за предмет, звук, миризма или мястото свързано с отрицателното преживяване.

След като установите причините за появата на страха, пресъздайте ситуацията колкото пъти пожелаете. Доближете животното до предмета, лицето или мястото, пораждащи усещането за страх, по-възможно най-спокойния начин и възнаградете любимеца си след това. Предоставяйки му неща които обича, шансовете да преодолее страха, стават по-големи. Важно е да останете възможно най-спокойно, защото животните усещат осезаемо Вашите състояния. Постепенно, след няколко опита, доближете максимално животното до зоната/предмета/лицето пораждащи страх. По време на този процес, възнаградете животното, говорете тихо, успокоявайте го. Оставяйки животното да извършва приятни за него дейности, в ситуациите пораждащи страх у него, ще доведе до постепенно намаляване на чувството за страх.

Ако процеса не е успешен или не можете да се справите, свържете се със специалисти по дресировка на кучета. Често могат да се използват продукти с успокояващ ефект, преди започване на процеса по преодоляване на страха. Продуктите се администрират половин час преди започването на обучителния процес на кучето. Можете също така да използвате метода, чрез който животното, намиращо се в стресови ситуации, получава команди за успокояване. Можете да отвлечете вниманието му от причинителя на стрес, показвайки му наградите, като обаче му ги предоставяте след изпълнение на командите. Удължете възможно най-много периода в който животното е насочило вниманието си към Вас, с цел да игнорира стресовия фактор. Не се препоръчва да наказвате животното да бъде наказвано, защото този подход ще доведе до изостряне на проблема, не трябва нито да повишавате тон, или да го задължите да ви се подчини. Кучетата добиват увереност в себе си, чрез научаване на възможно най-много команди, като по този начин се справят със стресовите ситуации. Колкото повече команди научи кучето, толкова по-големи са шансовете да придобие увереност в стресови ситуации. Страхът породен от един фактор се преодолява по-лесно, отколкото този породен от множество фактори.