Povratak

Прекомерна жажда при кучета

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

images

Въпрос: Здравейте! Казвам се Кристина, имам кученце бишон фризе, 8 кг, на 14 години, стерилизирано на възраст от 2 години. През май имаше 2 хеморагични цистита, на интервал от 3 седмици, той се подложи на лечение и премина. Приблизително по това време той започна да пие много вода, да уринира много често, да задъхва постоянно, нормален апетит. Направих кръвни тестове, кръвна захар 98, холестерол 528, TGP 132, останалото, урея, амилаза, нормален креатинин. Ултразвукът показва мастен черен дроб, камъни в бъбреците. Преминах към чернодробна и бъбречна храна.Какво лечение се препоръчва за утоляване на прекомерната жажда, прекомерното уриниране, като се има предвид, че в крайна сметка той пие около 800 мл вода само за 10 часа? Благодаря Ви!

Отговор: Жаждата е усещането, предавано от нервната система на тялото, когато концентрацията на вода в тялото намалява и солите се натрупват в излишък. Когато тялото загуби баланса си, усеща се жаждата. При нормални обстоятелства прекомерната жажда се появява, когато тялото се опитва да разрежда твърде много сол или токсини, натрупани в тялото. Следователно прекомерната жажда може да бъде класифицирана при кучета като защитна реакция на тялото.

Количеството вода, което кучето обикновено трябва да пие на ден, варира в зависимост от различни фактори като:

-храна- кучетата, които се хранят повече със суха храна, ще консумират по-голямо количество вода;

- сезон - през лятото изискването за хидратация на организма е много по-високо, отколкото през студените сезони;

- активност - кучетата, които изобщо не се движат, няма да консумират толкова вода, колкото тези кучета имат по-интензивна физическа активност;

- високи - големите кучета ще консумират повече вода от малките кучета;

- кучета с проблеми с пикочните пътища, които се хранят със специална диета за разстройства на пикочните пътища, ще консумират повече вода, защото тази диета е богата на натрий и ще форсира диуреза, което е изключително важно за разреждане на урината и „прочистване на бъбреците“;

- Прекомерно уриниране: когато кучето пие много вода, то автоматично уринира повече.

Също така, най-честите заболявания, които се развиват с полидипсия, са:

1. Диабет, проявяващ се с полифагия, полидипсия, полиурия;

2. Бъбречна недостатъчност - полидипсията е основният симптом;

3. Синдром на Кушинг - свързан с прекомерна жажда. Синдромът е често срещан при кучета във втория етап от живота. Други симптоми като повишено уриниране, косопад и мускулна слабост се появяват при това състояние;

4. Чернодробно заболяване;

5. Панкреатит;

6. Странични ефекти на някои лекарства (кортикостероиди);

7. Гастрит или стомашни язви

В заключение, поддържането на водния баланс в тялото е от съществено значение за здравето на вашето куче. Обикновено кучетата сами коригират водния си баланс, консумирайки точно толкова вода, колкото са им необходими.

Предвид миналото и настоящите заболявания на вашето кученце, тази пресилена жажда е оправдана.

За да предотвратите прекомерна хидратация, трябва да се уверите, че диетата на вашето куче не съдържа твърде много натрий.

В случай на диабет, синдром на Кушинг, бъбречно или чернодробно заболяване, обикновено не можете да правите нищо, тъй като основно се счита за лечение на основното състояние.

Препоръчваме ви да отидете на ветеринар за задълбочена консултация, кръвни изследвания, урина, образни изследвания. Само с помощта на допълнителни изследвания може да се установи диференциална диагноза на заболявания, проявяващи се със същите клинични признаци.

Попитайте нашите ветеринарни лекари на имейл адреса: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  

 

 

Изпращайте въпроси до нашия екип от ветеринари на: : veterinar@maxi-pet.bg