Povratak

Уринарни нарушения при кучета

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

images

Въпрос: Здравейте, имам 5-годишен пекинез, женски, който беше кастриран миналата година. Преди три дни забелязах, че е отслабнала много, няма апетит и когато я погали по корема въздиша и вече не може да движи задните си крака (пълзи). Освен това забелязах, че  уринира с повече кръв - няколко пъти на ден в малки количества. Можете ли да ми кажете какъв е вашият проблем? Благодаря!

Отговор: Уринирането с кръв има няколко причини, от които бабезиозата е болестта с най-сериозно въздействие върху здравето на кучетата. Клиничните признаци са: треска, апатия, загуба на апетит, червеникаво-кафява урина, жълтеница (пожълтяване на лигавиците), бърза загуба на тегло. Тези признаци се появяват бързо след ухапването на кърлежите, а диагнозата се потвърждава чрез кръвен преглед под микроскоп, където се откриват паразити, разположени в червените кръвни клетки. Това заболяване има бърза еволюция и инкриминираният патоген се предава чрез ухапване от кърлеж.
Микроскопското изследване на кръвта обаче е важно, за да се изключи това заболяване.

Има и други заболявания с подобни симптоми.

Друго заболяване, което често причинява проблеми с уринирането при кучета, особено ако говорим за кастрирани, но може да се появи и преди кастрация, са камъните в пикочните пътища. Появата на камъни в пикочния мехур може да създаде трудности при елиминирането на урината, а тяхната неправилна повърхност може да раздразни уретрата, причинявайки появата на кръв. Диагнозата на това заболяване се основава на ултразвуково изследване и микроскопско изследване на уринарна утайка. Освен това тези изчисления могат да създадат благоприятни условия за развитието на патогени, които произвеждат цистит, уретрит и др.

Лечението се различава в зависимост от вида на състоянието и може да включва както специфични лекарства, така и диета по време на терапията.
Нашата препоръка е специализирана медицинска консултация, тъй като симптомите не са специфични и могат да бъдат инкриминирани няколко заболявания.

Попитайте нашите ветеринарни лекари на имейл адреса: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

 

Изпращайте въпроси до нашия екип от ветеринари на: : veterinar@maxi-pet.bg