Povratak

Дерматофитоза при кучета

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

images

 

Въпрос: Здравейте! Моля, помогнете ми, предава ли се дерматофитоза от кученца на хората? Имам кученце бишон с нещо подобно и момиченце на 1 година, затова се притеснявам да не й предадат нещо. Не мога да ги разделя, защото живеем в блок и имаме само една стая! Благодаря Ви!

Отговор:
Дерматофитозата е често срещано гъбично състояние при кучета и котки. Етиологичните агенти, отговорни за това заболяване, са представени от следните видове дерматофитни гъби: Microsporum canis (около 70% от случаите), последвани от Trichophyton ssp. (Около 20%) и Microsporum gypseum (около 10%).
Дерматофитозата засяга косата, ноктите, но също така и повърхностните части на кожата на животните. Обикновено това състояние не засяга общото състояние на животното, но е важно от епидемиологична гледна точка, защото има зоонозен характер (предава се и на хората). Най-предразположени към развитие на инфекцията са децата, чиято имунна система е ниска. Също така могат да бъдат засегнати възрастните хора и тези, отслабени от болестта в семейството.


За съжаление, това заболяване изисква продължително лечение. Когато прилагате локално лечение у дома (мехлеми), трябва да носите ръкавици. Впоследствие ръцете ще бъдат измити със сапун и след това е препоръчително да ги дезинфекцирате с помощта на антисептик.

В допълнение към лечението, приложено към животното, е задължително да се обеззаразява пространството, посещавано от него. Поради факта, че животното може да бъде повторно замърсено от околната среда, обеззаразяването на всички повърхности, с които животното е имало контакт, трябва да се извърши от началото на третирането и трябва да се повтори няколко пъти, докато животното се излекува:


• Измийте предмети от бита в гореща вода с разтвор на хлорхексидин, след което потопете в 0,5% разтвор на натриев хипохлорит за 10 минути.
• Изхвърлете предмети, които не могат да бъдат дълбоко обеззаразени - особено предмети, използвани за заточване на нокти;
• Всички повърхности трябва да бъдат добре почистени с прахосмукачка, измити с препарат и изплакнати с 1:30 разтвор на натриев хипохлорит
• Личните предмети също могат да бъдат обеззаразени с помощта на противогъбични спрейове за обувки - напръскайте, изчакайте 2 часа, след което измийте с обикновен препарат.
Ако вашият домашен любимец има дълга коса, можете да я подстрижете, тъй като премахването на козината благоприятства контакта на локалното лекарство с кожните лезии и в същото време този аспект също ограничава носенето на спори.
Лечението трябва да продължи след клинично излекуване, тъй като това винаги предшества микологичното излекуване и спирането на терапията води до рецидив.
Препоръчително е вашето момиченце да не влиза в контакт с животното, докато то не бъде излекувано.

Добавките за кучета с епилептиформни гърчове трябва да съдържат Омега-3 и 6 мастни киселини (за предпочитане от рибено масло), витамини от B-комплекс, витамин Е, калций и витамин D3.

Попитайте нашите ветеринарни лекари на имейл адреса: vТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.