Povratak

Окапване на козина при кучета през зимата

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ветеринарен Лекар Maxi

 

 

Въпрос: Имам 11-годишен лабрадор, който често има проблеми с алергии и сърбеж

и в резултат на това козината постоянно окапва (освен физиологична загуба на козина през лятото). Този път обаче, силният сърбеж и споменатото окапване на козина продължават и през тези все по-студени дни. Заради алергиите ние го водихме на ветеринар това лято, но дори специалните хипоалергични шампоани за кучета и ваксини не му помогнаха много; трябваше само да чакаме да отмине лятото. Сега ситуацията продължава и кучето се чеше постоянно (на всеки няколко минути) и губи козина, а ние не знаем как да му помогнем, така че Ви молим за съвет. Благодаря предварително.

Искрено Ваша Мария.

Отговор: Диагнозата и лечението на кожни болести при котки и кучета е една от най-отговорните дейности във ветеринарната медицина защото причините за това могат да бъдат различни, а сходството на симптоми затруднява правилната диагноза. За да се постави точна диагноза и да се назначи правилно лечение е необходимо да се проследи детайлно историята на заболяването, споделена от собственика, да се направят подходящите изследвания след клиничен преглед.

Причините за кожни болести могат да бъдат:

-         атопия или алергия причинени от околната среда (външни паразити, полен, треви и бурени;
-         хранителни алергии;
-         кожни инфекции (гъбички, бактерии);
-         автоимунни болести;
-         ендокринни проблеми (хиперфункция на щитовидната или надбъбречната жлези);
-         кожни тумори.

Често се срещаме с усложнени кожни заболявания и комбинации от изброените причини, диагностиката на които изисква време и търпение както от собственика, така също и на ветеринаря.

Сред диагностичните методи се прилагат:

-         цитология;
-         забръсване на козина (паразити);
-         вземане на проби за бактериологично и микологично изследване;
-         кожна биопсия за PHD
-         алергологично тестване;
-         серология (HESKA)
-         интрадермално тестване (IDT)
-         кръвни тестове (хематология, биохимия) при съмнение за системни/ ендокринни заболявания.

Агресивните терапии дават резултат, но той винаги е временен. Би трябвало също да се отбележи, че някои болести за съжаление не могат да се лекуват, но могат да се контролират, което осигурява по-добро качество на живот на Вашия домашен любимец. В магазините на Maxi Pet предлагаме богат асортимент от продукти, специализирани храни и медицински средства за животни с алергии и кожни болести. За повече информация се чувствайте свободни да се свържете с ветеринарен лекар, когато посещавате Maxi Pet Варна.

Също така настоятелно Ви съветвам да посетите Вашия ветеринар отново, за да повторите пълния преглед на кожата и козината, а след диагнозата да проведете подходящата терапия и препоръчаните хранителни и медицински добавки, които са най-добри за Вашия домашен любимец.