Povratak

Агресия при хамстери

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Здравейте!
Имам два хамстера сибирски джуджета, мъжки и женски, от около 2 месеца. Първия месец те останаха в същата клетка без проблем, но след това женската започна да бие мъжкия. Сложих ги в различни клетки, но бих искал да ги сложа заедно, за да имам малки. Има ли някакъв шанс, като се има предвид, че през предния месец не са се били. Взех и двата от едно и също място.
Благодаря ви!

Отговор: Препоръката е да ги поставите заедно в неутрална среда, т.е. в нова клетка, с нова постеля, с нова миризма. След като ги поставите обратно в клетката, можете да използвате малко парфюм (напръскайте ги в много малко количество и от по-голямо разстояние), за да имат еднаква миризма. Миризмата се променя, когато ги разделите, което при хамстерите е една от причините за агресивност, единият възприема другия като чужд. Ако в края на краищата, въпреки опитите да сдобрите тези два хамстера, те все така са агресивни, то разделете ги трайно. Има няколко причини, поради които хамстерите могат да се бият помежду си, като една от тях е стресът.
Имайки впредвид, че те имат един и същ произход и не са воювали преди, трябва да помислите какво може да се е променило в тази времева рамка. Например, дали сте променили местоположението на клетката или имате други домашни любимци из къщата, които могат да ги стресират. Музиката също може да бъде стрес фактор, кактои телевизора при твърде силен звук.
Препоръчително е да поставите клетката на място, далече от шум, цигарен дим, въздушни течения и в никакъв случай на пода. Също така, те трябва да имат достатъчно храна, за да се избегнат конфликти заради това. В допълнение към сухата храна, специално предназначена за хамстери, те трябва винаги да имат на разположение сено и веднъж на ден им давайте пресни плодове и зеленчуци.
Клетката трябва да е просторна и да е сложена върху стабилна плоскост, далеч от течение /прозорец, врата или климатик), излишна топлина (не в близост до радиатор, калорифер или на пряка слънчева светлина), както и силни миризми (парфюми, цигарен дим и др.). Препоръчителната температура е 18-25 ° C. Мястото, където животните ходят по нужда, трябва да се почиства ежедневно (излишната миризма на амоняк в урината може да ги смущава) и клетката веднъж седмично. В идеалния случай трябва да поставите колкото се може повече играчки, за да изразходват енергията си играейки, а не да се биете помежду си.
Дори всеки да има собствено колело, тенденцията да тичат на едно и също не е изключена. Можете също така да им поставите няколко тръбички, които да бъдат използвани като скривалища.

 

Изпращайте въпроси до нашия екип от ветеринари на: : veterinar@maxi-pet.bg