Povratak

Обучение на зайци

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Добър ден! Моля, помогнете ми, защото не знам как да се справя с този проблем. От 3 месеца имам мъжко зайче ангора джудже , с което нямах никакъв проблем - беше много игрив и сладък. Вчера получих подарък женски заек порода лъвска глава, който е на около 1 месец и е много игрив и сладък. Но когато се срещнаха лице в лице мъжкият стана много лош и агресивен, ухапа и женската и мен. Изобщо не мога да се разбера с него - агресивен е и ме хапе, даже и ако искам да го погаля. Как да го накарам да не е вече толкова зъл? Какво да направя? Благодаря ви!

Отговор: За разлика от кучетата, зайците не са естествено мотивирани да слушат и да бъдат обучавани. Това означава, че наказанията няма да го направят по-сговорчиви, така че трябва да имате много търпение и постоянство, ако искате да го обучите. Във всеки случай агресивното поведение спрямо всякакви животни е напълно неоправдано и неподходящо и наказанията не трябва да се прилагат в никакъв случай. Зайците са интелигентни и реагират бързо на различни команди. Ако го мотивирате, ще получите резултати, но те ще дойдат за доста дълго време.

За разлика от кучетата, зайците не са естествено мотивирани да слушат и да бъдат обучавани. Това означава, че наказанията няма да го направят по-сговорчиви, така че трябва да имате много търпение и постоянство, ако искате да го обучите. Във всеки случай агресивното поведение спрямо всякакви животни е напълно неоправдано и неподходящо и наказанията не трябва да се прилагат в никакъв случай. Зайците са интелигентни и реагират бързо на различни команди. Ако го мотивирате, ще получите резултати, но те ще дойдат за доста дълго време.

Поставете тренировъчната зона на място, където можете да работите и особено там, където той ще се чувства удобно. Например, ако искате да го научите да скача в скута, първо го поставете близо до дивана. Ако искате да го научите да ляга самостоятелно в клетката през нощта, правете тренировките си вечер и се уверете, че легълцето му е разположено точно там, където трябва да бъде обикновено. С течение на времето зайците може да забравят някои неща, така че можете да възобновите някои от уроците, от които трябва да запомни старите трикове. Домашните зайци са особено страшни и сериозни животни, с много силни реакции. Реагира незабавно, дори агресивно, на присъствието на други животни и на силни и непознати шумове. Всички промени в околната среда могат да бъдат стресиращи фактори за някои патологични образувания. Като цяло домашните зайци са общителни животни, бързо се привързват към хората, които се грижат за тях, но проявяват страх към чужди хора.

Конфликтите между зайците са нормални, стига да останат в определени граници. Агресивността на зайци към хората обикновено се проявява, когато не се отнасят с тях правилно (обикновено стават агресивни тези, които са расли сами, на които не се обръща достатъчно внимание, или тези, които са удряни). Агресията се проявява и при бременни или кърмещи зайкини. Много от поведенческите проблеми на зайците са причинени от полови хормони. Ако животното се стерилизира навреме, тези проблеми могат да бъдат предотвратени.

Чрез стерилизация следните „проблеми“ се намаляват или изчезват напълно:

- маркиране на територията чрез уриниране;
- агресивно поведение (спрямо други животни, както и към хората). В някои случаи стерилизираните зайци престават да гризат неща от къщата само няколко седмици след операцията;
- намаляване на миризмата на урината;
- може да се отглеждат повече зайци, защото те няма да се бият.

Обикновено тези операции се извършват на възраст около 4-6 месеца. Ако се направи след тази възраст, се препоръчва първо ветеринарният лекар да направи няколко теста. Фактът, че възрастните имат повече мазнини в областта на корема, прави процедурата по-трудна и по-дълга. Зайците над шестгодшна възраст могат да страдат от усложнения от упойката.

 

Изпращайте въпроси до нашия екип от ветеринари на: : veterinar@maxi-pet.bg