Povratak

Апетит след кастрация на зайци

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

images

Въпрос: Здравейте! Имам и заек на 8-9 месеца, който е беше кастриран, в петък в 10 часа, днес е събота сутрин, оттогава той не е ял нищо и не знам как да процедирам. Предложих й всички любими храни и тя изяде само около 3-4 зърна сено, но пиеше много вода. Какво мога да направя? Благодаря!

Отговор:
Като се има предвид кастрацията, зайците могат да отказват да ядат до един ден, но постепенно апетитът трябва да се върне.
Един от най-важните здравословни проблеми, срещани при зайци, е стомашно-чревният застой. Характеризира се с намалена стомашна моторика, която застрашава живота на зайчето.

Много е важно да не се изпразва храносмилателния тракт на зайчето, в противен случай рискът от стомашно-чревен застой може да се увеличи значително.
Гризач, който не консумира храна повече от 4-6 часа или не произвежда изпражнения, е спешна медицинска помощ.

Ако вашето зайче показва един от признаците по-долу, трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар!
-липса на апетит;
-малки или деформирани изпражнения;
-липса на изпражнения;
-летаргия;

При липса на апетит препоръчвам приема на продукта RODICARE Instant добавка за регулиране на храносмилането при гризачи. Тази добавка съдържа лесно смилаеми фибри и всички основни витамини и минерали, които подпомагат храносмилането и стимулират апетита.

Колкото по-дълго заекът не се храни, толкова по-голямо количество газове в червата може да има сериозни отрицателни последици, затова препоръчваме да отидете със зайчето до ветеринарен кабинет, специализиран в патологията на тези животни, за да установите диагностика и прилагане на подходящо лечение.
В зависимост от установената причина, вашият ветеринарен лекар може също да препоръча ветеринарна диета по време на лечението или хранителни добавки.

Попитайте нашите ветеринарни лекари на имейл адреса: vТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.