Povratak

Размножаване на дегу

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

images

 

Въпрос: Здравейте, моля, помогнете ми с малко информация за размножаването на дегу. Благодаря!

Отговор:
Размножаването на катериците дегу е различно от това на другите гризачи. Това са животни, които общуват много помежду си и формират двойки от най-ранна възраст. Те са по-склонни женската и мъжката да станат двойка, ако са заедно от най-ранна възраст. Ако женската отхвърли мъжкия и го нападне, те трябва да бъдат разделени и може да се направи опит за повторно въвеждане на мъжкия след няколко дни. Ако все още не се разбират, ще трябва да бъдат отглеждани отделно.


Когато женската е в разгонена, мъжкият разклаща опашката си и издава определени специфични звуци. Когато са готови за чифтосване, те ще си оближат лицата и двамата ще издават тези специфични звуци.

Периодът на бременност е три месеца, а броят на малките варира между 1 и 8, средно ще бъде някъде между 4-5.

Дегу се раждат добре развити. Имат козина и отворени очи. Мъжкият помага да се грижи за малките и по този начин не се отделя от женската и тях.
Ако имате колело, в което възрастните тичат в клетка, препоръчително е то да бъде свалено, защото съществува риск от нараняване на малките.

Новородените дегу растат много бързо и могат да ядат твърда храна след около 2 седмици.

На възраст между 45 дни и 1 година те достигат полова зрялост, като средната възраст е 6 месеца. Като се има предвид възрастта на полова зрялост, ще е необходимо да се разделят пилетата, за да се избегне косангвинизацията.

Попитайте нашите ветеринарни лекари на имейл адреса: vТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.