Povratak

Кихане при зайчета

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ветеринарен Лекар Maxi

Въпрос: Имам женски заек-джудже на месец и половина, купихме го от зоомагазин преди около седмица. Интересува ме нейното кихане, в смисъл не се случва когато я гушкаме или я местим в друга стая, но когато е в хола на пода – да. Сменихме дървените стърготини, сложихме пелети, защото мислехме, че е от това, но не е. Не знаем какво да правим повече. Всичко друго е наред: тя яде, пие, муцунката й е суха – така че няма видими признаци да й има нещо. Какво ще ни препоръчате? Благодаря предварително.

Отговор: Кихането е защитен механизъм на тялото и се случва в резултат на различни дразнители от околната среда. Например кихането при малки кученца може да е признак за това, че им е студено.

Възможно е да има по-силно въздушно течение в хола и тъй като зайчето е на пода, то е повече изложено на него. В по-студените дни, когато апартаментите се отопляват, по-студеният въздух слиза на по-ниско, докато по-топлият се издига нагоре. Следователно най- приятна е температурата в средата или в горните части на стаята. Препоръчвам да държите зайчето в помещение и в положение, в което не киха, или да опитате да намерите причината за кихането му (въздушно течение, цигарен дим, ароматизатори и т.н.).