Povratak

Съвети за папагали неразделки

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Здравейте! Бих искал да взема чифт папагали agapornis. Интересно ми е как трябва да процедирам в началния период, когато ги докарам вкъщи, и дали да ги пусна от първите дни от клетката. Ако имате и други съвети, с удоволствие ще ги приема. Благодаря!

Отговор: Папагалите неразделки са особено активни , любопитни и игриви създания. Те са много общителни птици и се привързват много към своя господар. Не са претенциозни домашни любимци. Продължителността им на живот е между 15 и 20 години. Влюбените папагали също се наричат папагали agapornis /от английското lovebirds/. Те са придобили това име, защото са птици много привързани към своя партньор в живота. Влюбените папагали са родом от Централна и Западна Африка. Семейството папагали agapornis се дели на 8 категории, от които най-известните са: rosella, fisher, personata şi nigrigenis.

Влюбените папагали обичат да се радват на много пространство, поради което клетката трябва да има големи размери (минимум 45 х 55 х 45 см). В допълнение към хранилката и поилката, в клетката трябва да има пръчки или клонки (от плодни дървета). Играчките играят важна роля в живота на вашия папагал: камбани, люлки, клонки и други играчки, изработени от естествени материали. Оставете вашият папагал да лети всеки ден.

След първоначалния период на привикване към новата среда, който е не повече от 2 седмици, дайте възможност на папагала да свикне с вас, като го храните директно от ръката си. След този период от време можете да извадите папагала от клетката. В тази ситуация вие ще бъдете център на неговата вселена. Имайте грижада да обръщате достатъчно внимание на папагала, да се грижите за него и да играйте заедно. Папагалът ще възнагради вашата любов с различни прояви, предназначени да привлекат вниманието ви. На влюбените папагали им харесва да се къпят, затова поставете вана с топла вода или душ.

Влюбените папагали се хранят със специални смеси, със сезонни плодове и зеленчуци. Можете също така да им давате фъстъци в черупки, фъстъци и ядки. Допълнете храната им с витаминно-минерални добавки и им дайте екстракт от хрущял на сепия. Симптомите на заболяване при влюбените папагали са следните: изолация, неподредени и неблестящи пера, постоянно затворени очи, сълзящи очи, дълъг сън, кихане, загуба на интерес към околната среда, меки или с промени в цвета изпражнения.

Влюбеният папагал е здрав, когато: - очите са сухи и широко отворени - перата са чисти и подредени - изпражненията нямат промяна на цвета и консистенцията - има чисти и сухи ноздри - ноктите не са твърде дълги - няма видими отоци или язви - е енергичен и има апетит Умножение Ако имате и мъжки и женски, трябва да инсталирате къщичка за спане и и гнездо в клетката. Влюбените папагали достигат зрялост на възраст от 8 месеца, но чифтосването се препоръчва след навършване на 12-15 месеца. Женската снася около 3-8 яйца. Инкубационният период продължава 22-25 дни. Често и мъжкият люпи яйцата. Пилетата ще напуснат гнездото след 38-50 дни и след още 2 седмици ще бъдат независими.

Влюбените папагали са изключително общителни птици. Препоръчва се те да се отглеждат в двойки. Ако имате само един папагал, трябва да му обръщате същото внимание, което би получил от своя партньор. От друга страна, влюбените папагали са доста агресивни и не е препоръчително да ги слагате в клетка заедно с други птици. Трябва да имате грижада вашата двойка папагали да се „разбират” добре. Списък за пазаруване: • брошура с информация за влюбените папагали • голяма клетка (минимум 45 х 55 х 45 см) • пръчки за клетка • хранилка • поилка • вана за къпане • различни играчки • специална храна за папагал • деликатес • витаминни препарати • екстракт от сепиен хрущял • гнездо • ножица за нокти или абразивна пръчка за нокти