Povratak

Вариантите на смяна на перата на птиците

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Добър ден! Имам 2 нимфи, женска и мъжка, а напоследък забелязах, че прекарват много време да подреждат перата си, особено женската, а те падат много. Държа да отбележа, че перата на опашката са разцепени. Нещо лошо ли е? Благодаря ви!

Отговор: Перушината е една от характеристиките, които различават птиците от бозайници. Ролята на перата е да поддържа телесната температура (при птиците тя е доста висока), като същевременно играе роля и при полет. Перата при повечето видове са покрити с тънък слой мазнина, което не позволява на водата да намокри напълно птицата. Падането на пера при птици може да има няколко причини: смяна на перата (физиологичен или патологичен), стрес, недостиг на храна, външни паразити, бактериални или гъбични заболявания и др.

Анормалната смяна на перата представлява смьня ня перушина, коета не се помества в характерния за вида период, по отношение на продължителността и начина на покритие на тялото. Масивното скубане представлява забавяне или спиране на процеса на нарастване на перата. Засегнатите птици изглеждат като оскубани, перата са разбити или счупени. Френското скубане представлява непрекъснатото нарастване падането на перата, без да достига пълно покритие на тялото. Оплешивяването представлява пълната или частична липса на пера, локализирано на нивото на шията, главата и под трътката.

Мекото падане на перата представлява постоянното или частично падане на перата, като пухкавия слой изтънен вид. Нередовната смяна на перата е смяната на перата извън периода на физиологична смяна, имайки като причина промяна на температурата, околната среда или стрес.

От дефицитите на витамини най-често срещани са са хиповитаминоза А, хиповитаминоза D и хипокалцемия. Птиците с наднормено тегло са податливи на развитие на артрит или мастни чернодробни заболявания. Можете да прилагате необходимите витамини със специалните препарати, които се добавят към храната (хранителни добавки под формата на перли или прах) или във вода (хранителни добавки под формата на течни препарати). В същото време трябва да поставите в клетка кост от сепия и минерален блок за постоянно снабдяване с калций и минерали и за точене на човката и ноктите.

Ако забележите ненормално падане на перата или ако птицата има склонност да се драска често, тогава наблюдаваните прояви могат да имат паразитна, алергична или нервна причина. В този случай се препоръчва медицинска консултация във ветеринарна клиника, специализирана в патологията на екзотични птици.

 

Изпращайте въпроси до нашия екип от ветеринари на: : veterinar@maxi-pet.bg