Povratak

Балансирано хранене на папагали

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

images

 

Въпрос: Здравейте! Имам папагал. Какви зеленчуци и плодове мога да му дам да ям? Дадох му магданоз, копър, морков, царевица и ябълка. Салата не яде много. Подходяща ли е целината? Папагалът е капризен като дете. Благодаря!

Отговор:
Балансираното хранене на папагалите е тайната за пълноценното им развитие. Повечето проблеми (здравословни и поведенчески), които птиците могат да развият, могат да бъдат причинени от неправилно хранене. По този начин диетата на папагалите трябва да съдържа въглехидрати, протеини, липиди, витамини и минерали.


Храненето на папагал се състои главно от семена. Но в естествената си среда, освен семена (сурови и узрели), тези птици ядат и зеленчуци, плодове и малки безгръбначни. Недостатъците в диетата могат да бъдат отстранени чрез прием на витаминно-минерални добавки и чрез разнообразяване на диетата, така че да отговаря най-добре на нуждите на вашите птици.


Пелетите са най-пълноценният вариант на фураж за птици, състоящ се не само от семена, но и от плодове, зърнени храни, зеленчуци и масла, както и добавки на минерали, други и съставки за подпомагане на чревната флора. В допълнение към основната храна е важно да осигурите семена от: коноп, овес, слънчоглед, фаларис или нахут.


Можете също така да предложите плодове (ябълки, круши, грозде, киви, пъпеш, портокал, банани), зеленчуци (моркови, салата, магданоз, цвекло, чушки, краставици, добре узрели домати, царевични зърна, грах ), но и малки насекоми. Много е важно да се уверите, че плодовете и зеленчуците не се пръскат с инсектициди или не са отглеждани с химически торове.


Преди предлагане на плодове и зеленчуци те трябва да бъдат измити много добре и изсушени.
Можете също така да им дадете твърдо сварено яйце, може да се прилага и натрошена черупка (черупката трябва да се измие старателно преди приложение за консумация); осигуряване на източник на минерали.
Птиците избират храната си не само по вкус, но и по външен вид и текстура, за да можете да се опитате да ги дадете цели, нарязани на парчета или намачкани на пюре.


Ако искате да предложите на папагала  сухи червеи, препоръчваме те да бъдат в малки количества и да не се предлагат много често, за да не се нарушава храносмилателната система на птицата.


Източници на калций могат да бъдат: спанак, броколи, сепия от кости, яйце и др. Също така се препоръчва да се приемат витаминни и минерални добавки, особено витамин D и витамин А. Има витамини в течна или прахообразна форма, които се поставят в питейната вода или храната. Те трябва да се приемат в препоръчителната доза, тъй като излишъкът може да навреди на птиците. Витаминните добавки в течна форма се прилагат не повече от 10 дни в месеца.


Попитайте нашите ветеринарни лекари на имейл адреса: vТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.