Povratak

Как да къпем папагал?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ветеринарен Лекар Maxi

 

Въпрос: Бих искала, ако може, да ми обясните как да къпя женски папагал „ тигър албинос“. Той не иска да взема вана изобщо, опитвала съм душ (спрей) няколко пъти, но не мисля, че това е достатъчно. Той е тигър албинос, напълно бял, така че като го погледнете се вижда, че е мръсен, значи пръскането не оправя ситуацията. Благодаря предварително за отговора и най-добри пожелания, Е.

Отговор: Папагалите се къпят в сутрешните часове, което всъщност имитира естествените им условия (утринната роса). Необходимо е да му предложите или ваничка с малко вода или пръскане с пулверизатор. Водата трябва да е хладка и престояла. Mоже също така да си купите вода в бутилка – по този начин ще избегнете хлора в чешмяната вода, който не е приятен за птицата, защото усеща смъдене.

Птиците не се къпят с шампоан или чрез т.н. сухо миене, защото по този начин се разрушават перата или се премахва защитното мазно покритие на перата. Тогава перата щръкват много разрошени и птиците не могат да летят.

Има и още една възможност – да сложите папагала на пръста си и да го приближите до водата, течаща от крана. В този случай пренебрегваме хлора във водата (концентрацията на който зависи от ВиК все пак)

Изпращайте въпроси до нашия екип от ветеринари на: : veterinar@maxi-pet.bg