Povratak

Декоративен пор

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ferret


Твоето животно ли съм?

Декоративните порове са изключително симпатични животинки и бързо печелят сърцата на собствениците. Веселият им характер ги прави привлекателни за хора на всякаква възраст, но не се препоръчва да се отглеждат в семейства с малки деца. Големи поспаланковци са и това ги прави подходящи за собственици, които прекарват много време извън къщи. Продължителността на живота им е от 5 до 10 години.


Откъде идвам?

Фретките имат европейски произход, предполага се, че са опитомени преди 2500 години. Научното им название е Mustela putorius furo, българското - декоративен (домашен) пор или фретка.

  

Къде обичам да живея?

Фретките много обичат да спят, а през останалото време да проучават всичко около себе си, затова им е необходима просторна клетка (минимум 80x50x60 см). В нея поставете одеялце и/или легло, различни тунели, съдове за храна и вода, които могат да се прикрепят към стената на клетката и задължително – тоалетна, посипана с пясък за котки. Ако пускате фретката да се разхожда из къщи, внимавайте да не се завре някъде, да се закачи за нещо с нокти или да намери предмет, който може да я нарани.

 

Как да се отнасяш с мен?

Поровете хапят (някои по-силно, други по-слабо), затова е необходимо много търпение, докато ги научите да не го правят или да им позволявате само по време на игра. В началото може би ще Ви трябва ръкавица, когато се занимавате с тях, но след като научите фретката, че не бива да Ви хапе с цел да Ви нарани, усилията Ви ще бъдат възнаградени. Поровете спят през по-голямата част от деня, но през няколкото часа, в които са будни, търсят Вашето внимание и затова не ги пренебрегвайте. Игрите на криеница или гоненица, в които участвате и Вие, им носят неописуема радост, а веселите звуци, които издават, със сигурност няма да Ви оставят равнодушни.

 

ferret2

Какво обичам да ям?

Поровете хапят (някои по-силно, други по-слабо), затова е необходимо много търпение, докато ги научите да не го правят или да им позволявате само по време на игра.

В началото може би ще Ви трябва ръкавица, когато се занимавате с тях, но след като научите фретката, че не бива да Ви хапе с цел да Ви нарани, усилията Ви ще бъдат възнаградени. Поровете спят през по-голямата част от деня, но през няколкото часа, в които са будни, търсят Вашето внимание и затова не ги пренебрегвайте.

Игрите на криеница или гоненица, в които участвате и Вие, им носят неописуема радост, а веселите звуци, които издават, със сигурност няма да Ви оставят равнодушни.

 

Поддържай ме здрав и във форма

Поддържай ме здрав и във форма:

- има бистър поглед и чисти уши

- има леко влажна муцунка

- има бели зъби и розови език и венци

- редовно се храни, пие вода и ходи по нужда

- реагира на звуковете около себе си.

 

Порасналият мъжки пор е с размери от 30 до 60 см и тежи от 1200 до 2000 грама. Женският е по-дребен, тежи между 500 и 1000 грама. Поровете много обичат разходки, преглеждане и проучване и с повод и нагръдник, подходящи за техния размер, можете да ги отведете на разходка в природата. Подрязвайте им ноктите редовно, но бъдете много внимателни да не засегнете живата част или кръвоносния съд, което би било неприятно и болно преживяване и за Вас и за Вашия домашен любимец.

 

Здраве

Поровете са чувствителни животни, лесно настиват, а съществува опасност да се заразят с морбили - смъртоносна болест, против която трябва да се ваксинират всяка година. Могат да се разболеят и от инсулинома, коронавирус и болести на надбъбречните жлези. Ваксинацията против бяс е задължителна ако водите фретката навън или е в контакт с други животни. Трудно ще забележите симптоми на заболяване при поровете, затова потърсете съвет от ветеринарния лекар винаги, когато Вашият любимец отказва да яде, има проблеми с ходенето по нужда или пък е вял. През лятото му осигурете климатизирано помещение, а през зимата не позволявайте да му е студено.

 

Размножаване

Поровете достигат полова зрялост на възраст от 6 до 8 месеца. Мъжките започват да отделят специфична миризма, интензивира се и миризмата на урината, появява се агресия, при женските вулвата се подува. Ако женският пор не се чифтосва, възможно е да се разболее поради увеличените хормони.

Бременността продължава 35-45 дни и завършва с раждане на 1-18 порчета. Малките се раждат глухи, слепи и голи. Дохранването им може да започне след около 3 седмици, на възраст от 4 седмици проглеждат, а след 8. седмица може да ги отделите от майката.

Препоръчва се кастрацията на домашния пор да се направи преди да започне периода на разгонване, за да се избегнат здравословни проблеми.

 

Обичам ли компания?

Фретките са игриви животинки, които много обичат компания. Необходимо е, обаче, да наблюдавате и следите реакциите им по време на първите им срещи с други животни. Обикновено съжителстват добре с други фретки, с котки и кучета, но нападат птици и гризачи и не бива да ги оставяте без надзор в помещения, където се намира потенциална жертва.

 

Списък за покупки:
  • информационна листовка за поровете
  • клетка (мин. 80x50x60 см)
  • транспортер
  • къщичка, тунели
  • съдове за храна и вода
  • качествена храна за порове или котки
  • съд за тоалетна и пясък
  • ножичка за нокти
  • четка
  • легло
  • играчки
  • витамини
  • нагръдник и повод
  • средство за дезинфекция на клетката