Povratak

Диамантен гълъб

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
golubic lijeva

Твоето животно ли съм аз?

Диамантните гълъби /Stictopeleia cuneata или Geopelia cuneate/ са малки миролюбиви птици с дължина около 20 см. Може да бъдат отглеждани заедно с други малки птици, но трябва винаги да им бъде оставено отделно пространство за един чифт.

 

От къде идвам?

Диамантният гълъб произхожда от Австралия, от откритите пространства с много храсти и дървета.

 

Къде обичам да живея?

Клетката за настаняване на един чифт трябва да бъде дълга 60 – 100 см, широка поне 40 см и висока 60 см. Трябва да бъде по-голяма от тази за вълнистите папагали и сипките. Диамантните гълъби са птици, които в природата търсят храната си по земята, затова и в клетката повечето време прекарват на пода и се чувстват по-приятно, ако дъното е посипано с пясък. През лятото могат да се отглеждат във външна волиера, при което им е приятно, ако дъното е засято с трева. В големите волиери могат да се отглеждат със сипки и подобни на тях птици, но е необходимо във волиерата да имат отделна кутия с гнездо за всеки чифт гълъби.


Как да се държиш с мен?

Диамантните гълъби живеят в природата в доживотни двойки или на малки ята и е препоръчително да се отглеждат на двойки. Обаждат се с много приятен, тих и малко необичаен глас. Лесни са за прехранване и отглеждане. При манипулации и взимане в ръка трябва да бъдете много внимателни, защото са много нежни и крехки.

 

Какво обичам да ям?

Храненето на гълъбите е много лесно. Главната им храна е просото, барчета, светли семена, към които трябва да се добавя малко мак и подобни дребни семена. Редовно им предлагайте на ситно нарязана зелена храна, веднъж седмично твърдо сварено яйце, в което можете да смесите натрошени бисквити за птици.

 

dijamantni desna

Поддържай ме здрав и във форма

Ако забележите, че Вашият гълъб е необичайно спокоен, с разбъркани и настръхнали пера, подпухнал, ако забележите, че не поема храна или вода и изпражненията му са променени, посетете ветеринарния лекар.

 

Здраве

Диамантният гълъб е здрав, когато:

- Очите не са насълзени и са широко отворени

- Перата са чисти и подредени

- Няма промяна в цвета и консистенцията на изпражненията

- Има чисти и сухи ноздри

- nНоктите и клюнът не са прекалено дълги

- Няма видими подутини или наранявания

- Жизнерадостен е и има добър апетит

 

Размножаване

При диамантните гълъби е малко трудно да се различат половете. Мъжкарите имат малко по-широки кръгове около очите, най-лесно е да се разпознаят по поведението. Годишно мътят по няколко пъти и им е необходимо да имат в клетката гнездо, както при канарчетата. Те сами ще напълнят гнездото си, затова трябва да им осигурите сухо сено, сламки и подобни. Двамата родители мътят в гнездото, мъжкарите през деня, а женските нощем. Женската снася 2 яйца, от които след 13 – 14 дена се излюпват малките. Малките се хранят с „гълъбово мляко“/излизаща от гушката/. Израстват много бързо и напускат гнездото още на възраст 11 – 13 дена, но родителите продължават да ги хранят. Едва когато станат напълно самостоятелни е необходимо да бъдат отделени в нова клетка, където съзряват приблизително след 5 месеца.

 

Обичам ли компания?

Диамантните гълъби са птици, които обичат да бъдат в чифт и е необходимо да се отглеждат по двойки, за да са щастливи. Могат да се отглеждат в големи волиери и с други дребни птици като сипките.

 

Списък за покупки

  • Информационна листовка за диамантните гълъби
  • По-голям кафез /мин. 60 х 40 х 60 см/
  • Пръчки за кацане
  • Поилка и хранилка
  • Различни играчки
  • Готова храна за екзотични птици
  • Лакомства
  • Ваничка за къпане
  • Витамини
  • Кости от сепия
  • Пясък за птици