Povratak

Неразделки

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
drazesna

Твоето животно ли съм?
Неразделките са изключително активни, любознателни и игриви същества. Дружелюбни са и много се привързват към своя собственик. Не са взискателни домашни любимци. Продължителността на живота им е 15-20 години.

 

Откъде идвам?

Неразделки е наложило се название за агапорнидите /англ.lovebirds/. Получили са това наименование, защото са изключително привързани към своя партньор в живота. Тези папагалчета произхождат от централна и западна Африка. Семейство агапорниди /Agapornis/ се дели на девет вида папагалчета, като най-известните са: розовобуза, фишарова, маскова и кафявоглава.

 

Къде обичам да живея?
Неразделките обичат да имат много пространство и затова клетката трябва да има колкото е възможно по-големи размери /мин. 45 х 55 х 45 см/.

Освен хранилката и поилката, в клетката трябва да има и няколко пречки или клонки /от овошки/. Играчките са важен елемент в живота на Вашето папагалче: звънчета, люлки, клонки и други играчки, направени от естествени материали. Пускайте Вашето папагалче да лети свободно всекидневно.

 

Как да се отнасяш с мен?
След началния период на привикване към новата среда, който трае най-малко две седмици, дайте възможност на Вашия папагал да свикне и с Вас, хранейки го от ръка. След този период можете всекидневно да го пускате от клетката. Ако желаете птицата да се привърже към Вас, вземете само едно папагалче. В такъв случай Вие ще бъдете център на неговия свят. Тогава внимавайте да му посвещавате доста от свободното си време, да се занимавате и играете с него. То ще отговори на Вашата любов, с разни акробатически номера ще привлича Вашето внимание. Тези папагалчета обичат да се къпят, затова им осигурете къпане в хладка вода или взимане на душ.

Какво обичам да ям?
Неразделките ядат готова смес от семена за папагалчета, сезонни плодове и зеленчуци. Може да им предложите и небелени фъстъци, лешници, орехи. Може да добавите в храната им и витамини, както и кости от сепия.

lovebird2

 

Поддържай ме здрав и във форма
Признаците за заболяване при неразделките са оклюмване, настръхване и пера без блясък. Също, ако стои със затворени очи, плувнали очи, ако спи много, киха, загуби интерес към заобикалящата го среда, изпражненията са с променен цвят или са меки.

Здраве
Неразделката е здрава, когато:
- Очите не са насълзени и са широко отворени
- Перата са чисти и подредени
- Няма промяна в цвета и консистенцията на изпражненията
- Има чисти и сухи ноздри
- Ноктите не са прекалено дълги
- Няма видими отоци и наранявания
- Жизнерадостна е и има добър апетит

Размножаване
Ако имате мъжкар и женска, поставете им къщичка за спане и къщичка за гнездене. Полово съзрели са на осем месечна възраст, но най-добре е да ги чифтосвате на 12-15-месечна възраст. Неразделките излюпват от 3-8 яйца. Инкубацията продължава 22-25 дена./p>

Мъжкарят често се присъединява към женската в гнездото. Младите ще започнат да напускат гнездото след 38-50 дена и 2 седмици след това ще бъдат самостоятелни.

 

Обичам ли компания?
Неразделките са много общителни птици. Препоръчително е да ги отглеждате в двойка, с партньор. Ако имате едно папагалче, трябва да му посветите вниманието, което иначе би получавало от своя партньор. От друга страна, могат да бъдат доста агресивни и не винаги е препоръчително да ги поставяте в контакт с други птици. Трябва да внимавате Вашите двойки да си „пасват“.

 

Списък за покупки:

  • Информационна листовка за неразделките
  • Кафез /мин. 45 х 55х 45 см/
  • Пречка за кацане
  • Хранилка
  • Поилка
  • Ваничка за къпане
  • Различни играчки
  • Готова храна за папагалчета
  • Лакомства
  • Витамини
  • Кости от сепия
  • Гнездо
  • Ножичка за нокти