Povratak

Ихтиофтироза (популярно като Грис)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Добро утро. Наскоро купих 2 каракуди, едната Ryuckin и другата златна. Сложих ги в аквариума с други каракуди (малко по-големи), който получих два дни преди това, но след две седмици забелязах бели точки по опашките, като тези по-големите станаха тъжни. Понякога се издигат на повърхността на водата и като че ли нямаха сили да плуват, чисто и просто падат на дъното на съда. Освен това водата се разваля бързо на 2 дни и има много лоша миризма, при условие че имам филтър, а температурата е постоянна на 20 ° С. Давам им храна веднъж на ден, а именно бълхи или люспи. Давах им и гранули, но реших да не им давам повече нито гранули нито люспи, считайке , че те развалят водата. Благодаря! Даниела

Отговор: Белите петна по опашчиците на вашата каракуда биха могли да се дължат на паразитна инфесция с Ichthyophthirius много филизи, които причиняват заболяването, наречено ихтиофтириоза или по народному Грис. Това заболяване се изразява в появата на бели точки, които излизат по повърхността на кожата или перките и засягат общия брой риби в аквариума. Рибите се чешат губят своите декоративни елементи, понякога причинявайки си сериозни наранявания, които усложняват развитието на болестта.. Възниква в резултат на действието на стресови фактори (температура, наличие на съединения и токсини във водата, излишна храна, транспорт).

Прилаганото лечение се състои в премахване на стресовите фактори и прилагане на специфичното антибактериално лечение, предписано от ветеринарния лекар. По време на периода на лечение светлината на аквариума да бъде изгасена и температурата на водата да бъде 27-28 ° C (увеличавайте температурата постепенно с максимум 1 ° C / час, за да предотвратите термичен удар). Лечението да се повтаря 3-5 дни, докато клиничните признаци на заболяването изчезнат. Колкото по-късно се започне лечението, толкова по-малки са шансовете за възстановяване.

Преди лечението се препоръчва смяна на вода от 20% от общото количество. Също така трябва да допълвате приема на кислород, когато температурата на водата се повишава, количеството кислород във водата намалява и още повече с добавянето на друго вещество. Лечението се повтаря 3-4 пъти на всеки 2 дни, следвайки препоръката за смяна на 20% от водата преди прилагането на лечението. За да се засили ефектът от лекарствата се препоръчва добавянето на натриев хлорид във вода под формата на насипна (една супена лъжица / 30 л вода) или таблетки (една таблетка / 20 л вода).