Povratak

Подгответе растенията преди да ги сложите в аквариумa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Ветеринарен Лекар Maxi

Въпрос: Трябва ли живата трева да се извади от пластмасата, с която е купена, и трябва ли да се купи нещо друго за нея или просто да се сложи върху камъчетата в аквариума? Благодаря, Б.

Отговор: Растенията, купени с кошничка трябва да се подготвят преди да се поставят в аквариума. Препоръчително е растението да се извади от кошничката и памучните влакна да се отстранят нежно от кореновата система. След отстраняването на памука корените малко се скъсяват с ножица (в зависимост от дължината и развитието на корена), а растението се дезинфекцира във вана със слаб разтвор на хиперманганат (калиев перманганат). Корените не се потапят в разтвора, a само зелената биомаса на растението.
Повечето аквариумни растения се засаждат в субстрат ( чакъл, пясък) с различен размер. По-едрите камъчета (2-3 и повече милиметра) отиват на дъното на аквариума, а по-финият чакъл/ пясък (1-2 мм) се слага върху него. Ако имате възможност, сложете тор между пластовете с различен размер. Торът обикновено изглежда като почва, така че когато гo слагате внимателно гo покрийте от всички страни с достатъчно дебел пласт чакъл, за да не размътва водата. Ако не се използва почвен тор, растенията се нуждаят от редовно подхранване с течен тор, а за по-взискателните растения е препоръчителна система за СО2.
Не бива да забравяме подходящото осветление, без което растенията няма да се развиват добре.