Povratak

Дрезгавост при котките

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Моята котка (Британска късокосместа) е родена на 11.08.2019 г., има поставена 1 ваксина и е част от нашето семейство от 1 седмица. Мисля, че поради настойчивото мяукане (породено от смяната на обстановката) получи дрезгавост и на моменти почти няма глас. Как мога да й помогна да си възвърне гласа? Благодаря Ви!

Отговор: Дрезгавостта може да бъде причинена от множество фактори, сред които:
1. Възпаления или травми на ларинкса, породени от попадането на чужди тела в организма, студена храна или вода, поглъщане на каустични вещества.
2. Епизоди на повръщане.
3. Травми на трахеята също могат да причинят промяна в гласа и учестено дишане (особено при физически усилия).
4. Инфекциозни болести, основно респираторни.
5. Нарушения на нервната система (вродени или придобити).
6. Възпаления или тумори на ларинкса или на трахеята.
7. Прекомерна вокализация.

Инфекциозения ринотрахеит при котките е вирусно заболяване, с остри симптоми, клинично характеризиран чрез висока температура и дихателни нарушения, в резултат на предишни възпаления на дихателните пътища, асоциирани с конюнктивит и кератит. Най-предразположени са малките котенца, с възраст до 1 годинка. Източници на инфекция са болни или преболедували животни, чрез разпръскване на малки количества вирус, съдържащи се в назалните секрети. Инфекциозеният ринотрахеит се разделя на 2 вида:
1. Обикновен, който се характеризира чрез конюнктивит и кератит, придружени от кихане, понякога и от лека кашлица, обилно слюноотделяне, в някои случаи се стига до хипотермия, емоционални отклонения, анорексия. При някои котки се наблюдава ларинготрахеит, придружен от дрезгавост, с частична загуба на гласа. В повечето случаи, животните се възстановяват в срок от 10-15 дена.
2. С усложнения, срещан в 10% от случаите, се проявява чрез двустранен конюнктивит, кератит, роговични язви, фарингеални язви, кожни язви като може да се стигне дори до пневмония и/или бронхопневмония при котенцата на възраст под 4 месеца. Тази форма на ринотрахеит се развива в продължения на седмици или дори месеци и завършва чрез излекуване (със или без травми, в зависимост от издръжливостта на животното) или чрез смърт (при недохранени животни, дехидратирани и тези страдащи от суперинфекция с различни микроби или от FIV - котешки имунодефицитен вирус). При животните на възраст над 6 месеца, развитието на болестта е с по-лека форма или субклинично, като може да остане дори незабелязано. В някои случаи се наблюдават и спонтанни аборти, вследствие на високата температура. С цел определяне на причината, довела до появата на наблюдаваните от Вас симптоми, са необходими извършването на допълнителни изследвания и прегледи, във ветеринарна клиника, както следва: - хематологично и биохимично изследване на кръвта - ултразвук и рентгенови лъчи - ендоскопия и риноскопия - други изследвания и допълнителни тестове.

Лечението, в зависимост от причинителя на заболяването, както следва: системна антибиотична терапия, терапия с аерозолните препарати с антибиотици, отхрачващи средства, експекторант, евентуално лечение с бронходилататори и/или кортикостероиди. Локално, в зависимост от количеството отделяни секрети, могат да се извършват промивки и прилагане капки за нос и за очи с деконгестанти и антибиотици. Също така, трябва да се спазва диета, богата на нутриенти, като трябва да се избягват приемането на студена храна и вода, излагане на студ и на течение.

Продуктът Tusifug, наличен в нашите магазини, на базата на съставките си, които спомагат за бронхиалната деконгестия, разширяването и отпускането на гладките мускули. Същевременно има изразен муколитичен и секретолитичен ефект, подпомагащи отпушването на дихателните пътища. Благодарение на алкалоидите, съдържащи се във валериана, има седативен ефект, който действа успокояващо при кашлица. Препоръчва се при лечение на респираторни инфекции (бронхити, пневмонии, бронхопневмони), в качеството си на бронходилататор, действа отхрачващо и успокоително и е подходящ за кучета и котки. Също така, благодарение на адювантните си свойства, се препоръчва при антибиотично лечение, на кучета и котки, и за възстановяване на дихателните пътища.