Povratak

Проблеми с повръщане и хранене при котките

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

images

 

Въпрос: Котката ми повръща, ако яде нещо, освен боб. Всичко започна преди година, след като изяде саше с мокра храна. Оттогава всичко друго ще яде повръщане. Искам да спомена, че тя се ваксинира и обезпаразитява всеки ден. Отидох с нея при ветеринаря и ми казаха, че ако тя не повърне от зърната, трябва да й дам само боб. Тя вероятно е по-чувствителна. Изглежда обаче не е добър отговор. Бих разбрал, ако той повърне от определено ястие, но не и от друго, освен от боб. Като вид фасул му даваме кралски канин млада женска, комбинирана с билкови. Котката е на 6 години.


Отговор: Повръщането е естествен рефлекс като последица от дразнене на фаринкса, хранопровода или стомаха и е принудителното изхвърляне на съдържанието на стомаха в устата. Това е симптом на различни заболявания и може да бъде остър или хроничен. Съдържанието на повръщаното може да бъде стомашен сок, храна, течности, кръв, чужди тела, паразити и др.


Симптомите могат да бъдат причинени от:
- Диетични проблеми: внезапна промяна в диетата, претоварване на стомаха (животното яде повече от необходимото или твърде бързо), непоносимост към определени храни, ядене на развалена храна, ядене на растения или чужди предмети
- Чревен паразитизъм: наличието на паразити в храносмилателния тракт може да причини повръщане, дори може да се наблюдава понякога елиминиране на паразити чрез повръщане, ако заразяването е масивно
- Отравяне: поглъщане на токсични растения (повечето декоративни растения са токсични), лекарства, химикали, почистващи препарати, бои, антифриз или други токсични продукти, до които животното може да има достъп
- Стомашно-чревни проблеми: колит, гастрит, ентерит, запек, раздразнително черво, тумори, язви, запушвания и др.
- Метаболитни заболявания: ацидоза, диабет, хипертиреоидизъм
- Бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, панкреатит
- Инфекции: салмонелоза, пиометра (инфекция в матката с натрупване на гной - при женските)
- Други причини могат да бъдат: лошо движение, калоричен шок, травма и т.н.


Повръщането се появява и при възпаления на чревната лигавица (ентерит), причинени от различни бактерии или вируси, при стомашни язви или в горната част на тънките черва, при запушване на чревния тракт, причинено най-често от погълнати чужди тела, при разширяване на стомаха или в състояния на червата като вагинит или волвулус.


Когато повръщането е придружено от други симптоми като загуба на апетит, диария, промяна в общото състояние, хипертермия, кръв при повръщане, продължава 24 часа или се появява на кратки интервали, препоръчително е да посетите вашия ветеринарен лекар, за да определите причината. появата на повръщане и установяването на подходящо лечение.


Ако съдържанието на повръщаното е строго храна и се появява малко след поглъщането, вашата котка може да е чувствителна към една от съставките, намиращи се в тази мокра храна (добавки, оцветители и др.). Също така при някои животни може да се появи повръщане, ако ядат голямо количество храна и то много бързо. Неправилното смесване на храната ще доведе до регургитация на стомашното съдържание малко след поглъщане.

Можете да опитате да му дадете влажна консервирана храна или поднос, евентуално под формата на пастет. Като алтернатива можете да прехвърлите парчетата месо от мократа храна в плика. Също така би било препоръчително да се опитате да му осигурите количествено по-малки и по-чести ястия, за да избегнете склонността на котката да яде твърде много и твърде бързо.

Поставянето на купата с храна върху леко повдигната повърхност (което не принуждава котката да яде с главата надолу, както би се случило, ако ястието е поставено директно на пода) може да помогне за предотвратяване на повръщане. Интерактивните хранилки са добър начин за хранене на животни с тенденция да се хранят твърде бързо.


Попитайте нашите ветеринарни лекари на имейл адреса: vТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.