Povratak

Затруднено дишане при котенце

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

images

Въпрос: Преди два дни намерих изоставено коте на около 4 седмици. Справя се много добре, върти се, има апетит, но се страхувам, че има респираторна инфекция, тъй като откакто го взех има лепкави очи и много слуз, затруднява дишането и понякога киха. Знам, че трябва да го заведа възможно най-скоро на ветеринар, но в днешно време нямам пари за това. Така че въпросът ми е, мога ли да направя нещо за него у дома, докато не стигна до лекаря в понеделник?

Отговор: Затрудненото дишане и кашлицата на котката обикновено са причина за безпокойство, а дискомфортът се засилва, тъй като качеството на живот на котката страда. Трудностите при оксигенирането на тялото до правилното ниво могат да сигнализират за сериозни здравословни проблеми и да насочат котката по посока на консултация със специалист с ветеринарен лекар. Котка с затруднено дишане ще бъде по-затворена, избягвайте усилията, яжте по-малко, ще отслабнете и обикновено ще има отворена уста, за да улавя повече кислород. Коремът ще се движи в ритъма на дишане, бързо и с малка амплитуда. Всички тези неща могат да се дължат на натрупване на течност в гърдите или вътре в белия дроб. Следователно тялото получава по-малко количество кислород, реагирайки с ускорено дишане и намалена амплитуда, за да компенсира дефицита. Освен това има силен дискомфорт, болка и лошо общо състояние.
Тази течност се причинява от различни заболявания, но най-често срещаните са котешки инфекциозен перитонит, инфекции, тумори, травми, кървене, кардиомиопатия / сърдечна недостатъчност и проблеми с лимфната циркулация. Гръдната или белодробната течност чрез натрупване увеличава налягането върху белите дробове и намалява пространството, необходимо за увеличаване на обема, заедно с нормалното вдишване.

Ветеринарният лекар ще извърши стриктен клиничен преглед и след това може да препоръча рентгенография на гръден кош от поне два инцидента. Тези рентгенови снимки ще подчертаят за окото на специалиста промени в белодробната област или трахеята.

Непосредственото действие е да се увеличи налягането на кислорода чрез осигуряване на достатъчен източник и отстраняване чрез пункция на гръдния кош излишната течност, ако има такава. Тази работа е тази, която намалява страданието на котката, позволява при определени условия увеличаването на обема на белите дробове и подобряването на дишането. Екстрахираната течност има различни свойства в зависимост от състоянието, причинило нейното натрупване. Следователно, понякога е полезно да се анализира, рентгенологична преоценка след отстраняване на течността, извършване на други кръвни изследвания или друго естество, за да се направи общ преглед на тежестта на заболяването. Също така, прилагането на лекарства, които стимулират елиминирането на течности от тялото чрез диуреза, особено в случай на сърдечна недостатъчност.

За съжаление по-голямата част от медицинската работа или администрирането на лекарства в помощ на котката в този случай може да се извърши само след медицинска консултация и всичко, което можете да направите у дома, е да осигурите на котката спокойна обстановка, без стрес или да я принудите да изпълнява. далечен дълъг. Тестовете, които можете да направите, са да диференцирате инфекция, която продължава и се появява периодично (вземане на фарингеален ексудат и извършване на микробна култура) от сърдечна недостатъчност или астма (алергична реакция, която се контролира с аерозоли и може да бъде наблюдавани при рентгенография).

Местното лечение на очите включва тоалетна с марля и дезинфектанти или физиологичен разтвор, последвано от прилагане на антибиотични и противовъзпалителни капки, 2-3 пъти на ден, 5-7 дни.

Попитайте нашите ветеринарни лекари на имейл адреса: vТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.