Povratak

Внезапно чесане при котки и възможни причини

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ветеринарен Лекар Maxi

Въпрос: Имам 3-годишна коткa и напоследък забелязвам, че тя много си чеше шията, ближе се и се чисти повече от обикновено, но най-много ме притеснява чесането. Не си прави рани, но козината й изтънява. Не съм ѝ сменяла храната, преди месец ѝ дадох ампула Broadline против вътрешни и външни паразити, а тя носи и каишка против бълхи. Иначе котката се ваксинира редовно и ако излиза, то е за кратко и предимно на повод. Ако може да ми дадете някакъв съвет. Благодаря, И.

Отговор: Внезапното чесане при домашните любимци най-често се свързва с външни паразити, но трябва да се имат предвид и всички други причини, например различни промени в проблемната част на тялото (паразити по кожата, гъбички, подкожни процеси...), поведенчески нарушения на животното, рефлекси, свързани с проблеми в други части на тялото (чесане на ушите в резултат на проблеми, свързани с аналните жлези).

При посоченото място на чесане специално внимание трябва да се обърне на състоянието на ушите и ушния канал изобщо. Слуховият канал с неговата анатомична структура е идеално място за развитие на възпалителни процеси, развитие на паразити, задържане на чужди тела... От паразитите най-чести са ушните акари. Те са сравнително чести при котките. Най-често срещан е Otodectes cynotis, който се среща, макар и по-рядко, и при кучета. Доминиращият признак за опаразитяване е интензивното чесане на ухото и прилежащата част на шията и клатенето на главата, а също така различното количество характерни черно-кафяви отлагания в ухото, които могат да имат неприятен мирис на гранясало. Тези акари не пробиват тунели в кожата както „класическите“ захарни акари, а живеят по повърхността на вътрешния слухов канал. Жизненият им цикъл продължава около три седмици и включва различни етапи. Чесането на ухото поради сърбеж причинява възпаление, което води до силно дразнене , а дразненето – до последващо чесане. Кожата на и около ушите обикновено е увредена, а това позволява на бактериите да проникват и да я инфектират допълнително. От другите промени трябва да се обърне внимание също така и на зъбите.

Във всеки случай Ви препоръчвам да посетите Вашия ветеринар с домашния си любимец. Той ще може да прегледа животното и да определи главната причина за особеното му поведение. Според диагнозата ще бъде определено най-подходящото му лечение, а също така ще получите отговори на въпросите, отнасящи се до здравето му и постигането на оптимално качество на живот.