Povratak

Мерки, които трябва да бъдат предприети след раждането

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Здравейте!
Моята женска роди вчера следобед, 7 кученца, обаче учестеното дишане, специфично за раждането, продължава и до днес. Няма никакви други симптоми, храни се, пие вода, грижи се за малките си, обаче диша учестено. Какво може да се направи? Уточнявам, че последният път когато роди получи калциев дефицит. Благодаря Ви!

Отговор: След раждането, се препоръчва посещение при ветеринарен лекар, в срок от максимум 24 часа, за осъществяване на цялостен преглед. Препоръчително е поради факта, че лекаря може да Ви потвърди, че раждането е минало успешно, всички кученца са изродени и плацентите са отстранени. В продължение на няколко дена, е възможно женската да има вагинално течение и дори да отстранява съсиреци. Уведомете лекаря ако отстраняването на съсиреците продължава по-дълго от 7 дена или ако имат различен цвят или неприятна миризма. Задържането на плацентата може да доведе до появата на остър следродилен метрит (възпаление на матката). Женските, страдащи от възпаление на матката, имат следните симптоми: температура, загуба на апетит и изпадане в униние, а от гениталния тракт се отделят секрети с неприятна миризма. Болните женски пренебрегват малките си, които „плачат” непрестанно.

Всички женски трябва да бъдат изследвани за остър следродилен метрит, ако след раждането представя общи признаци на заболяването или обилни генитални секрети. При палпация матката се усеща уголемена и отпусната. С цел поставяне на диагноза, се налага ултразвуково изследване, в случай на задържане на плода или плацентата. Еклампсията представлява недостиг на калций в кръвта (хипокалциемия) като симптомите са налице през първите седмици след раждането, но може да се развие и преди или по време на раждането. Принципно, симптомите се появяват 40 дена след раждането.

Симптомите са: липса на майчински инстинкт, нервност, тревожност, дезориентация, учестено дишане, повръщане, диария, нестабилно ходене, мускулни нарушения, тетанус (скованост в цялото тяло), конвулсии, висока температура, учестено дишане. Причини за появата на еклампсия са:
- допълнително администриране на калций по време на бременността (без консултация с ветеринарен лекар)
- спазването на диета бедна на калций/фосфор по време на бременността
- прекомерна загуба на тегло, съпоставима с теглото на кученцата.

С цел поставяне на правилна диагноза, се налага осъществяване на медицински преглед, както и изследване на нивата на калций в кръвта. Възпалението на матката може да застраши живота на женската, ако не се лекува. Лечението има за цел намаляване на високата телесна температура и възстановяване на концентрацията на калций в кръвта чрез инжектиране (интравенозно). Администрирането на калций чрез орален прием, налага период до 24 часа, за усвояване, период в който състоянието на женската може да се влоши. Също така, ако се използват медикаменти за инжектиране, количеството на калций, което абсорбира се в червата е ограничено и недостатъчно за възстановяване на минералния баланс. В някои случаи се препоръчва преждевременното отбиване на кученцата или използването на специална млечна формула за захранването им, като заместител на майчиното мляко. Ако майката продължи да кърми, нивата на серумен калций при кученцата трябва да бъдат следени непрекъснато.

Женските страдащи от възпаление на матката, са предразположени към повторна поява, при следваща бременност. С цел превенция при следващи бременности, трябва да имате предвид следното:
- спазването на диета със съотношение калций/фосфор (1:1 или 1:2) преди и по време на бременността
- допълнителното администриране на калций се извършва само след консултация с ветеринарен лекар (в случай в който той е установил калциев дефицит, след извършване на изследвания)
- избягване на храните с висока концентрация на фитати (соя, ечемик, ориз, трици и пшеничен зародиш) което пречи на процеса на абсорбция на калций в червата.
Всякакви други симптоми като промени в общото състояние на женската, в следствие на раждането, изискват извършване на преглед от ветеринарен лекар, за установяване на причините и определяне на план за лечение.