Povratak

Подуване в областта на пъпа при кучета

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Добър ден! Имам Мини пинчер, на 6 годишна възраст (с тегло 8 кг над средното тегло за тази порода), кастриран от 3 годишна възраст, заради инфекция половите органи... Напоследък забелязах че пъпа му е издут, изглежда различно в сравнение с тези на другите кучета от тази порода. Какви изследвания бихте ми препоръчали да направя, мислите ли че може да се окаже нещо сериозно? Благодаря!

Отговор: Промяната забелязана от Вас може да се дължи на пъпна херния или може да се е появила вследствие на настъпили промени във вътрешността на коремната кухина. С цел поставяне на диагноза, се налага осъществяване на специализиран медицински преглед, както следва: хематологични и биохимични изследвания на кръвта, образна диагностика (рентгенови лъчи, ултразвук, ендоскопия) и други. Хернията представлява заболяване при което част от органите в коремната кухина навлизат в нормално съществуващи или придобити отвори в коремната кухина. Хернията може да бъде пъпна, диафрагмална или ингвинална. Размера на херниите варира, а вследствие на тяхното уголемяване, причинените усложнения могат да бъдат разнородни.

Пъпната херния се появява в областта на пъпа. Вродена пъпна херния е най-често разпространената, от всички видове хернии. Ако хернията е с малки размери, може да бъде излекувана от само себе си, в процеса на растежа на животното. В случай в който хернията не се затвори по естествен път, се извършва хирургическа намеса, с цел отстраняване на проблема. При мъжките кучета операцията се осъществява на възраст от 12-18 седмици, а при женските кучета, едновременно със стерилизацията. Пъпната херния води до усложнения в случаите в които тъкани или органи са прищипани. Много големите хернии не оказват натиск върху тъканите, но могат да бъдат сложни за отстраняване, поради липсата на тъкани за възстановяване на липсващите, което води до използването на платна за подсилване на здравината на тъканите.

Диафрагмалната херния представлява скъсването на диафрагмалната мускулатура и проникване на коремните органи (стомах, черен дроб, черва и др.) в гръдния кош, оказвайки натиск върху белите дробове. Тази херния може да бъде вродена или да се развие вследствие на някои травми. Симптомите са: учестено дишане, нарушен сърдечен ритъм, цианоза по мукозните мембрани, диария, подуване на корема, повръщане и др. Решението в този случай е оперативна намеса. Ингвиналната херния представлява проникването в органите чрез ингвиналния канал. Този вид херния може да бъде едностранна или двустранна и може да бъде както вродена, така и при напредването във възрастта. Решението в този случай е оперативна намеса.

Хернията може да бъде асимптоматична, ако е с малки размери (може да се избута обратно в коремната кухина с пръст). В тези случаи не се налага извършване на оперативна намеса, но е препоръчително животното да бъде под наблюдение. Тогава когато хернията може да се избута обратно в коремната кухина, става въпрос за инкарцерирана херния. При херниите притискащи органите, тъканите и кръвоснабдяването в засегната зона са нарушени и се появяват симптоми като: подуване, болезненост, летаргия, температура, отказ на животното да приема храна и вода. Ако не бъдат взети мерки, в някои случаи се стига до смърт.

При животните в напреднала възраст, всякакъв вид хирургическа намеса представлява голям риск. В тези случаи се препоръчва извършването на пълни хематологични и биохимични изследвания, с цел да потвърдят че вътрешните органи на животното (черен дроб, бъбреци и др.) са в добро състояние. Препоръчително е да се извърши и кардиологичен преглед, за мониторизиране на дейността на сърцето. Ако общото здравословно състояние на животното е добро, може да бъде извършена хирургическа намеса. Също така, може да се извърши инхалационна анестезия по време на операцията, както и включване на уред за измерване на жизнените показатели, с цел по-добро мониторизиране. За превенция на появата на локални инфекции, вследствие на прекият контакт на оперативният разрез с околната среда, можете да изискате body protector (следхирургичен протектор за тяло) който има за цел да възпрепятства животното да докосва оперираната зона и ускорява заздравяването. Също така, могат да бъдат използвани медицински яки за кучета, с цел възпрепятстване на облизването на оперираната зона или захапването на шевовете на оперативната рана.