Povratak

Мускулни спазми при кучета

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

images

Въпрос: Здравейте! От няколко месеца забелязвам, че понякога, когато си почива в легнало положение, кучето ми има или треперене на предна лапа, или и двете треперят. Какво може да причини тези симптоми? Останалото е наред от всички гледни точки. Благодаря Ви!

Отговор:
Треперенето са повтарящи се, ритмични, неволни мускулни контракции, които се редуват с периоди на релаксация, включващи една или повече части на тялото.
Мускулни спазми могат да възникнат във всяка част на тялото и могат да бъдат причинени от неврологични увреждания, физическа травма или преумора.
Мускулните спазми не са животозастрашаващо състояние, но могат да бъдат симптоми на по-сериозни състояния, които изискват незабавна медицинска помощ. Те включват увреждане на нервите, херния на диска или мускулите, дехидратация.

За диагностика и за установяване на причината за спазмите е необходимо да се консултирате с ветеринарен лекар.
Спазмите могат да бъдат придружени от други прояви като апатия, слабост, болка.
когато има други симптоми като слюноотделяне, загубата на съзнание очевидно не е само мускулен спазъм.
Мускулният спазъм е неволно свиване на мускула, докато треперенето е неволно, неконтролируемо ритмично движение, което засяга една част от тялото или крайника.

Спазми могат да се появят в случай на заболявания, лекарствени реакции или дори алергии. Те могат да бъдат индикатор за болка. Важно е да се установи причината за спазмите, за да се определи правилното лечение за причините за симптомите.
За да определи причината, ветеринарният лекар ще направи задълбочен клиничен преглед, серия от лабораторни изследвания (биохимични кръвни тестове и хемолевкограма) и дори образни изследвания (рентгенография, ЯМР, КТ, ултразвук).
Те се появяват в резултат на химически и неврологични дисбаланси, а не на мускулна слабост. Може да има много благоприятни фактори като генетика, възраст, среда на живот.

Попитайте нашите ветеринарни лекари на имейл адреса: vТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.