Povratak

Бълхите и кърлежите идват!

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

oni dolaze

 

Повече свободно време сред природата заедно с всички предимства носи и повече рискове. Отговорът на въпроса за най-добрата защита срещу външни вредители не е прост и универсален, а индивидуален, свързан с начина на живот на домашните любимци и собствениците, както и много други специфики. Във всеки случай е изключително важно да предпазите домашния си любимец от бълхи и кърлежи.


Говорихме с Д-р Силвия Петрова - ветеринар в Maxi Pet Варна

Пролетните събирания с домашните любимци, освен че ни позволяват да се наслаждаваме на слънцето, зеленината и по-дългите дни заедно, неизбежно повдигат въпроси относно различни аспекти на грижата за тях. Повече време, прекарано сред природата, носи и повече рискове. Нужно е да се погрижим за това как най-добре да предпазим вашия домашен любимец от бълхи и кърлежи.

Защитата на домашните любимци от бълхи и кърлежи е важна не само заради дискомфорта ни, когато става въпрос за паразити, но преди всичко заради въздействието върху здравето на кучетата и котките, но и върху хората. Тук се открива целият свят на ампули, нашийници, шампоани, спрейове, таблетки, пинсети, билкови или химически препарати, които действат срещу външни вредители. Следователно отговорът на простия въпрос „Какво е най-добро за моя домашен любимец срещу външни паразити?“ Често не е нито прост, нито универсален, а индивидуален и свързан с начина на живот на домашния любимец и неговия собственик и много други специфики.

Кой е по-изложен и къде?

 

Oni dolaze 2 v2Някои кучета и котки живеят в задните дворове, за разлика от други, които остават в апартамента и чиито излети всъщност са кратки разходки. Някои кучета ходят на разходки в зелени площи като ливади или гори почти всеки ден, което ги излага на кърлежи до голяма степен. За разлика от тях, много кучета в тесни градски райони рядко ходят на зелени площи ... Ловните кучета и кучетата в провинцията пък са съвсем различен случай.
Важно е да се знае, че у нас почти няма разлика в географското разпространение на кърлежи и бълхи. Съществуват сезонни разлики в разпространението на тези паразити. Известно е, че опасността от кърлежи дебне най-много през пролетта и началото на лятото и началото на есента. Бълхите, от друга страна, идват най-вече в най-горещата част на годината. Също така трябва да се подчертае, че климатичните промени, на които сме свидетели, позволиха наличието на бълхи и кърлежи често и през цялата година.

Антипаразитни препарати - съюзници в борбата срещу бълхи и кърлежи

Ако имате куче, с което често ходите сред природа през цялата година, антипаразитните нашийници могат да бъдат добро решение. Те са лесни за поставяне и издържат до 7 или 8 месеца. Освен това, някои нашийници са водоустойчиви, така че не е нужно да се притеснявате, че кучето ви ще се намокри или скочи в морето.

Така наречените ампули (спот-препарати) могат да бъдат подходящи за кучета, които най-вече остават в апартамента и собствениците им искат да ги защитят само през критичния период на годината. Повечето осигуряват защита за един месец и има редица варианти, някои от които действат само върху възрастни бълхи, а други върху форми на развитие (яйца и ларви). Ампулите също са водоустойчиви, но честото навлажняване с вода намалява тяхната ефективност.

Тъй като активните вещества в антипаразитните препарати действат на повърхността на кожата, най-често върху мазния слой, е важно да се знае, че шампоанът премахва точно този мазен слой и по този начин защитава. Лечението на куче с обикновена вода обикновено не намалява защитния ефект.

Oni dolaze 3Естествена защита

Немалко хора искат да осигурят на своите домашни любимци естествена защита срещу ектопаразити (външни паразити). Това са най-често животни, които имат чувствителна кожа или не са пряко застрашени от бълхи и кърлежи. Изборът в този сегмент на офертата е голям и както при "класическите" препарати, можете да изберете нашийник, ампули за капене върху кожата, пудра, спрей или таблетки. Активните вещества в такива препарати са от естествен произход (като масло от нийм, чесън, диатомитна пръст и др.) И се радват на нарастваща популярност. Естествените препарати са подходящи за кученца и котенца, както и за домашни любимци с нарушено здраве и имунитет.

Ежедневният контрол е важен дори със защита

Независимо от вида на защитата, която сте осигурили на вашия домашен любимец, проверявайте ежедневно козината и кожата му, особено след като сте сред природата. Ако откриете кърлеж на домашния си любимец, препоръчително е да го премахнете с пинсета, след като премахнете кърлежа, да „освежите“ защитата. А ако намерите бълха, се препоръчва да изкъпете кучето с инсектициден шампоан. Премахването на кърлежи е лесно, но много хора се чувстват неудобно, когато това трябва да се направи и в такива случаи е най-добре да се свържете с ветеринарен лекар или да посетите ветеринарна клиника веднага с вашия домашен любимец.

В магазина на Maxi Pet в град Варна можете да намерите всички изброени препарати за борба с външни паразити за кучета и котки, както и придружаващата гама полезни продукти, с експертни съвети от ветеринарни лекари за най-добрия избор.