Povratak

Възпроизвеждане на катериците Degu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
images

Въпрос: Добър ден! Моля, да ми помогнете с малко информация за забременяването на катериците Degu и сезона на чифтосване. Благодаря ви!

Отговор: Възпроизвеждането на катериците Degu е различно от това на другите гризачи. Това са животни, които се социализират много помежду си и образуват двойки от най-ранна възраст. Има по-голям шанс женската и мъжката да станат двойка, ако бъдат държани заедно от ранна възраст. Ако женската отхвърли мъжкия и го атакува, трябва да ги разделите и може да се опитате да върнете мъжкия отново след няколко дни. Ако те все още не се разбират, ще трябва да бъдат настанени поотделно. Когато женската е в топлина, мъжката клати опашката си и издава определени специфични шумове. Когато са готови за чифтосване, те ще си ближат взаимно лицето и двамата ще издават тези специфични шумове.

Периодът на бременност е три месеца, а броят на малките варира между 1 и 8, средната стойност е някъде между 4-5 малки. Малките на Degu се раждат добре развити. Те имат пълна козина и често са с отворени очи. Мъжкият помага да в грижата за малките и по този начин не се отделя от женската и рожбите.

Ако имате колело за въртене на катериците в клетката, препоръчително е да го премахнете, тъй като има риск малките да се наранят. Малките растат много бързо и могат да ядат твърда храна след около 2 седмици. На възраст между 45 дни до 1 година Degu достигат полова зрялост, като възрастта от 6 месеца е средната. Като се има предвид възрастта за достигане на полова зрялост, ще е необходимо малките да се разделят, за да се избегне инбридинга.