Povratak

Проблем с изхождането при канарчета

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ветеринарен Лекар Maxi

 

Въпрос: Имам канарче, което има проблем с изхвърляне на изпражнения дълго време. Сега също забелязах, че клоаката е подута и издадена навън и винаги има остатъци от изпражнения. Давам на птицата хранителна смес за канарчета, която съдържа кост от сепия, пясък … мие се и се почиства всеки ден. Неотдавна бях при ветеринар, който ми даде и z-vitamix с пробиотик, който й се дава във ваната и водата за пиене. Птицата се държи нормално и няма други признаци за здравословни проблеми, освен изхвърлянето на изпражнения. Купих й също така и просо. Моля, отговорете каква би могла да е причината за проблема и как да й помогна. Поздрави, А.

Отговор: За съжаление не ни давате никаква важна информация за Вашето канарче: на каква възраст е, снасяло ли е яйца, имало ли е проблем с това? Именно женските птици могат да имат подуване на клоаката, причинено от затруднения при снасянето на яйца. Ако черупката на яйцето не е добре оформена, например при мека черупка, яйцето може да прилепне до стената на яйцепровода и така заседнало става източник на неудобство и подуване на клоаката. Причините за това могат да бъдат физиологични, отнасящи се до структурата на тялото и пропорциите на птицата, или липса на минерали, предимно калций, който е необходим за формиране на твърда черупка. Ако това е проблемът, препоръчително е да се добавя калций във водата, най-добре в течна форма.

Ако след внимателни наблюдения стигнете до извода, че проблемът не е в яйцепровода, обърнете внимание на качеството на храната на Вашата птица. Не сте споменали дали канарчето яде някакви свежи плодове или зеленчуци. Вие би трябвало поне през ден да й давате по малко свежа салата, настъргани моркови или ябълки, нарязани на кубчета. Фибрите от свежи плодове и зеленчуци улесняват храносмилането и скъсяват времето на задържане на изпражнения в клоаката.

Ако изброените съвети не Ви помогнат, Ви препоръчвам да заведете канарчето при специалист, за да подобрите неговото здраве възможно най-скоро.