Povratak

Сипка

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zebica1

Твоето животно ли съм?

Австралийската чинка е любимец, който ще Ви развеселява с хубавото си пеене, но не е любимец, когото ще можете да милвате. Чинките обичат компания и обезателно им я осигурете. Мъжкарите за разлика от женските са отлични певци. Техният живот е с продължителност от 5 до 15 години.

 

Откъде идвам?
В природната си среда, австралийските пасбища, чинките живеят на групи или колонии от 40 до 100 птици. Когато се създадат екстремни условия за живот, започват преселение, формирайки ято от почти хиляда птици. Тъй като чинките в природата живеят на ята, те са много общителни и затова е необходимо да се отглеждат най-малко по двойки.

 

Къде обичам да живея?
Чинките са енергични и обичат да летят. Затова вземете за своите любимци по-голяма клетка –мин. 60 х 40 х 40 см/, а всяко допълнителното пространство ще им се хареса. Тъй като са малки птици, внимавайте решетките да не са твърде широки. Поставете клетката на тихо и спокойно място, можете да ги държите и навън. Все пак, необходимо им е малко време, за да привикнат към новата среда, не ги местете прекалено често. Задължително трябва да бъдат защитени от дъжд и от течение. Обобщено, здравите чинки ще се чувстват добре на температури от 5 о до 30 о С. В клетката поставете хранилка, поилка и пречки. Отлично допълнение е люлката, както и ваничка за къпане.

 

Как да се отнасяш към мен?
Чинките са изключително общителни, но само с други птици. Плашливи са в човешко обкръжение и не обичат да бъдат милвани и да ги държите в ръце. Желателно е при взимането на нова птица да поставите чинките в отделни клетки, но една до друга, за да се „запознаят“. По този начин се предотвратява възможността от взаимно нараняване. Когато забележите, че са се приели, без боязън можете да поставите новата чинка в клетката. По правило еднополовите австралийски чинки се разбират добре, защото инстинктивно имат необходимост от компания. Това са дружелюбни и игриви птици, с които трябва да се занимавате и със сигурност ще Ви донесат много радост.

 

Какво обичам да ям?
Чинките ядат готова смес от семена, спанак, листа от глухарче, настъргани морков и краставица, ябълки, банани… Осигурете калций на своята чинка, затова й предложете кости от сепия, а от време на време може да й предложите черупки от яйце. Храната трябва винаги да им е достъпна, както и прясната вода.

 

Поддържай ме здрав и във форма
Ако забележите, че чинката стои в ъгъла, настръхнала, няма апетит, киха и общо изглежда болна, задължително посетете ветеринарния лекар.

 

zebica2

Здраве
Австралийската чинка е здрава, когато:
- Очите не са насълзени и са широко отворени
- Перата са чисти и подредени
- Няма промяна в цвета и консистенцията на изпражненията
- Има чисти и сухи ноздри
- Ноктите й не са прекалено дълги
- Няма видими отоци и наранявания
- Жизнерадостна е и има добър апетит

 

Размножаване
Чинките съзряват бързо и са готови за чифтосване на 11-12 седмична възраст. Желателно е с размножаването да не се започва преди 6-9 месечна възраст. Най-хубавите песни на чинката ще чуете точно по време на чифтосването. Клетката трябва да поставите на спокойно място и вече да не я местите. В клетката им поставете гнездо с един отвор, желателно е да е на по-високо място.

 

Осигурете им на ден по 14-16 часа светлина. Женската измътва 3-8 яйца, за които се грижат двамата родители. След 14 дена се излюпват пиленцата, а след следващите 21 дена напускат гнездото.

Обичам ли компания?
Както вече споменахме, чинките много обичат компания и задължително трябва да ги държите най-малко в чифт. Ще свикнат с близостта на хората, но няма да позволяват да бъдат пипани и милвани.

 

Списък за покупки:

  • По-голям кафез /мин. 60 х 40 х 40 см/
  • Пречка за кацане
  • Хранилка
  • Поилка
  • Ваничка за къпане
  • Различни играчки
  • Готова храна за екзотични
  • Лакомства
  • Витамини
  • Кости от сепия
  • Гнездо
  • Ножичка за нокти