Povratak

Африкански таралеж джудже

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jez2

Твоето животно ли съм?

Таралежите са дребни бозайници, насекомоядни от семейство Erinaceinae, чиято основна характеристика е наличието на бодли. Две са основните групи таралежи: европейски, който е защитен от закона и африкански, какъвто обикновено се отглежда като домашен любимец.

 

Таралежите се отглеждат лесно, не са агресивни и с малко търпение, много успешно се опитомяват. Нямат неприятна миризма и не предизвикват алергични реакции на хората, които са свръхчувствителни към животинските косми. Тъй като най-често спят през деня и са активни през нощта, таралежите са идеални за хора, които имат много задължения през деня и търсят спокойствие и разтоварване вечер. Не се препоръчва да бъдат любимци на малки деца.

 

Откъде идвам?

Произходът им е от Африка, но живеят по Европа, Азия и Нова Зеландия. Африканският пигмейски таралеж има овална форма, много къса опашка и размер от 17 до 24 см. В природата живее от 1,5 до 3 години, а в домашни условия около 6-9 години.

 

Къде обичам да живея?

Клетката на таралежа трябва да бъде просторна и голяма, богато постлана, за да може да рови по нея и да се закопава. Трябва да има и място за укриване – къщички, тръби или парцалки, под които животинчето ще спи и ще се чувства безопасно. Дайте му възможност да изразходва енергията си нощем, поставете му колело за тичане, играчки, направете му условия за катерене – таралежите са отлични катерачи и бегачи. Препоръчително е да му позволите и свободно движение в помещенията, в които няма възможност да се нарани или да избяга. В клетката трябва да има два съда за храна – един за суха, друг за мокра и влажна, както и съд за вода или поилка. Някои таралежи трудно свикват с поилките, сложете под нея и съд с вода. Подходяща за таралежите е стайната температура – между 18 и 22°C. Не ги излагайте на ниски температури, така ще избегнете хибернацията (зимен сън).

 

Как да се отнасяш с мен?

Взимайте таралежа нежно и винаги с чисти ръце, за да свикне с Вашата миризма. Освен миризмата на собственика, таралежите ще се научат да разпознават и неговия глас, затова по време на социализацията е важно да му говорите нежно и тихо. След като внимателно го извадите от клетката, поставете го в скута си и му предложете лакомство – така излизането от клетката ще го асоциира на нещо приятно. Започнете да милвате таралежа по гърба отзад напред до муцунката. Очаквайте дълготраен процес (продължава седмици), докато не престане да се сгъва на кълбо и да пръхти. С времето, таралежът ще позволи да докосвате и частите без бодли – муцунката, лицето, крачетата и коремчето. Когато се сближат със собственика, таралежите стават много любвеобвилни.

 

baby-jez

Какво обичам да ям?

Таралежите са всеядни животни, но храната им се базира на насекоми. В природата ядат червеи, скакалци, щурчета и глисти. Ако имате възможност, предложете им ги. От плодовете и зеленчуците може да им дадете ендивия, домат, спанак, морков, ябълка, банан, портокал, пъпеш, боровинки, стафиди, а всеки ден можете да добавяте по малко прясно постно краве сирене, качествена дехидратирана или мокра нискокалорична храна за котки, както и сварено яйце.

 

Поддържай ме здрав и във форма

Таралежите са склонни към напълняване, затова трябва да ги накарате да се движат повече. Ако забележите поява на външен или вътрешен паразит, най-добре е да се обърнете за съвет към ветеринарен лекар.

 

Здраве

Таралежът е здрав, когато:

- е активен нощем и има добър апетит
- очите му не са насълзени или покрити с гурели
- ноктите му не са прекалено дълги
- има влажно носле
- няма отоци или видими наранявания

 

Размножаване

В природата таралежите имат едно, понякога и две котила годишно. Женските носят малките около 35 дни. Броят на малките в котилото варира от 4 до 6. Таралежчетата се раждат слепи, по-точно със затворени очи, а проглеждат след 14-18 дни. Спират да бозаят на около 18-20 дни и напускат котилото на възраст от 6 седмици.

 

Обичам ли компания?

Освен по време на периода на разгонване, таралежите са самотни същества и реагират агресивно на други таралежи. По отношение на характера, мъжките и женските таралежи са еднакво добри домашни любимци.

 

Списък за покупки

  • информационна листовка за африканския пигмейски таралеж
  • клетка (мин. 60x60x35 см)
  • транспортер
  • къщичка за спане
  • колело
  • съдове за храна
  • съд за вода
  • постелка
  • средство за дезинфекция на клетката
  • покрито заграждение за престой на открито