Povratak

Брадата агама

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
bradata1

Твоето животно ли съм?

Брадатите агами са интелигентни животни, характеризират се с изключителна индивидуалност и благоразположение към хората. Интелигентността им дава възможност да разпознават собственика си и да реагират на своето име.

 

Откъде идвам?

Брадатите агами са представители на континета Австралия. Още през 60-те години на миналия век Австралия е забранила търговията с уловени диви представители на този род. Като домашни любимци успешно се отглеждат по целия свят, а хората, които се занимават с развъждането им полагат много усилия, знания и енергия за създаване на издръжливи видове с прекрасни вариации на окраски. Отглежданите агами могат да живеят 7-10 години.

 

Къде обичам да живея?

Стъклените терариуми за пораснали агами трябва да бъдат с размер поне 90 x 45 x 45 см.

Брадатите агами са полу-дървесни видове, затова мястото им за припичане не трябва да бъде на пода на терариума, а на леко повишено място, което да е достатъчно голямо, за да се разположи удобно на него, нпр. голям дървен клон. Ако използвате камъни, залепете ги с неотровен силикон /отпорен на топлина/, за да не паднат и не наранят Вашия любимец. Влажността в терариума трябва да бъде 30 – 60%. Ако изберете голям и плитък съд за вода, Вашата агама може и да се къпе в него.

 

Лампата за припичане е необходима за поддържане на денонощния цикъл, както и за затопляне на мястото за припичане (38 – 43°C, за по-възрастните животни температурата е по- ниска). В хладната част на терариума температурата трябва да се поддържа между 21 и 30°C. Брадатата агама се нуждае от UVB лампа за синтез на витамин D3, без който метаболизма й се лишава от калций. UVB лампата и лампата за припичане трябва да са запалени през цялото време. Можете да използвате осветителни тръби или крушки.

 

Езикът на тялото

Името на брадатите агами идва от характерната торбичка в областта на шията, покрита с бодливи люспи. Агамите издуват гърло, когато се почувстват застрашени или когато те заплашват. С бързи движения на главата изразяват доминиране. Когато показват покорност или желание за чифтосване, нежно помахват с глава. Брадата им може интензивно да потъмнее, когато са агресивни или понякога преди чифтосване.

 

bradata-baby

Как да се отнасяш с мен?

Агамите по принцип не са агресивни, освен в случаите, когато са изплашени. С малко търпение и нежност, Вашият нов любимец бързо ще се опитоми и ще бъде приятелски настроен.

 

Какво обичам да ям?

Брадатите агами са всеядни животни, храната им трябва да се състои предимно от насекоми, зеленчуци и плодове. Важно за храносмилането им е да оставите осветлението в терариума най-малко два часа след хранене. Порасналата агама трябва да яде 70% зеленчуци, a 30% насекоми, докато за подрастващите агами важи обратното съотношение. Склонни са към напълняване, затова се препоръчва „тройно“ хранене: ден за салата, ден за насекоми, ден за пост. От живата храна обичат шурци, но внимавайте големината им да не надвишава разстоянието между очите на агамата. От растителната храна ежедневно предлагайте нарязана салата от различен вид, както и настъргани зеленчуци. Плодовете са препоръчителни веднъж седмично. Вредна храна за брадатите агами представляват светулките, ревена и авокадото.

 

Поддържай ме здрав и във форма

Здравата агама е активна и жизнена, с добър апетит. Очите й са бистри и реагира на всичко около себе си.

 

Най-честите болести на агамата са:

- Метаболично костно заболяване /МТВ/, което се получава при недостиг на Витамин D, води до декалцификация на костите, отслабване на костната структура, спазми и фрактури.

- Запек – често в резултат на гълтане части от постелката или на прекалено големи хапки.

- Гниене на опашката – поради недостатъчна влажност в терариума или нараняване

- Вътрешни и външни паразити

- Възпаление на дихателните пътища в резултат на бактерия, подпомогнато от прекалено ниска температура в терариума

 

Размножаване

Агамите са полово зрели на възраст от 1,5 години, достигат дължина и до 50 см. Половият диморфизъм е слабо изразен и е трудно да се определи пола на животното. Различават се по изгледа и мястото на феморалните пори и по широчината в основата на опашката.

 

Обичам ли компания?

Брадатите агами по принцип би трябвало да се отглеждат сами.

 

Списък за покупки:

  • Информационна листовка за брадатите агами
  • терариум с мин.размер 90х45х45см /идеално: 120х60х60см/
  • термометър, хигрометър
  • UVB лампа
  • осветление за припичане
  • подходяща постелка
  • камък или клон като място за припичане
  • насекоми и оборудване за тях
  • съд за храна и вода