Povratak

Водна агама

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vodena

Твоето животно ли съм?

Водната агама или китайски воден дракон е мил и кротък гущер, който лесно се социализира, дори може да се опитоми до такава степен, че сам търси собственика си за комуникация. Цветовете на водната агама варират от кафяви до светло зелени като мъжките обикновено стават с по-светъл цвят по време на размножителния период. Продължителността на живота им е 10-20 години.

 

Откъде идвам?

Водните агами в природата обитават горите на Индия и Източна Азия, най-често в близост на водоизточник. Те са големи, дневни животни, дървесни са, но могат да се срещнат и в дупки и по пясъчни места.

 

Къде обичам да живея?

Водните агами се нуждаят от просторни акватерариуми с много клони за катерене и пространство за къпане.

 

Водните агами се нуждаят от просторни акватерариуми с много клони за катерене и пространство за къпане. Необходимо им е пространство поне два пъти по-голямо от собствената им дължина /порасват и до 90см/. Едно или две животни могат да се отглеждат в съд с минимален размер 150см х 50см х 80см. В него трябва да има клони за катерене, растения, място за припичане, места за укриване. Идеално би било ако 1/3 от повърхността е под вода, чиято дълбочина позволява на животното да потопи 50% от височината си.

 

Голям съд за вода и пулверизатор в акватерариума ще поддържат влажност от 60 – 90% /идеална е 80%/. Постелката трябва да бъде предимно от пясък, защото агамите могат да погълнат по-едри дървесни парчета.

 

<Необходимо е да се погрижите и за дневна и нощна осцилация на температурата /дневна около 28,9°C – 31,1°C, а нощна 23,9°C – 26,7°C/. Добре е да поставите два термометъра във всеки край на терариума /един в хладната и друг в топлата част/. Осветлението трябва да бъде с таймер, за да се осигури фотопериод. Дневните места за припек трябва да имат температура 35°C. Осветлението трябва да осигури целия слънчев спектър /активна UV лампа или флуоресцентни пури/. Флуоресцентните пури трябва да са поставени на 30см от мястото за припичане и да се сменят редовно на 6-12 месеца.

 

Какво обичам да ям?

Водните агами са месоядни, хранят се с жива храна /различни насекоми като щурци, червеи, които би трябвало да се посипват с мултивитаминни и минерални добавки/. Порасналите агами могат да ядат и пресни плодове и зеленчуци, също така допълнени с витаминни добавки. Можете да им предложите и дребни рибки, но не позволявайте да напълнеят. Младите агами хранете ежедневно, възрастните един-два пъти седмично. Не забравяйте да им осигурите постоянен достъп до прясна вода.

 

vodena2

Поддържай ме здрав и във форма

Неподходяща обстановка и/или лоша храна най-често са причина за здравословните проблеми на водните агами. Главните симптоми на болести са неактивност, отказване на храна, наранявания или подутини по тялото, зачервявания или подутини в устата, тежко дишане, подути стави, разтройство. Някои болести може да излекува само ветеринар, но най-често състоянието се подобрява, когато им осигурите адекватни условия и качествена храна.

 

Здраве 

Водната агама е здрава, когато:

- редовно се храни, няма подутини в устата

- няма спазми и треперене

- ставите й не са подути

- кожата е без наранявания, тъмни петна или точки

- има нормални изпражнения

 

Обичам ли компания?

Агамите се опитомяват доста добре и сравнително бързо се приспособяват към условията на живот, обичат и интеракцията със собственика.

Размножаване
Водните агами достигат полова зрялост, когато достигнат 40см /обикновено през втората или третата си година/. Женската има нужда от повече място, за гнездо /90 х 90 х 45 см/ с пясъчна постелка. Новоизлюпените млади са около 15 см и могат да се отглеждат по няколко при същите условия, каквито имат големите. Разпознаването на пола при малките не е възможно. С течение на времето при мъжките се развива по-голяма глава, челюсти и по-голям гребен зад врата, а феморалните пори са по-големи от тези при женските агами.

 

Списък за покупки:

  • Информационна листовка за водни агами
  • акватерариум /150х50х80см/
  • подходяща постелка
  • съд за храна и вода
  • нагревател
  • термометър, хигрометър
  • осветление
  • декоративни растения и клони за катерене
  • витамини и минерали