Povratak

Възрастни кучета

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
senior 270px

Трудно е да се определи момента, в който кучето остарява и започва да губи жизнената си сила. Вероятно кучето ще започне да остарява в края на осмата или девета година от живота си. Големите породи могат да се считат за стари, когато са на около 8 години (или дори по-рано), докато малки и други смесени видове могат да достигнат 15 или повече години. Продължителността на живота им зависи от околната среда, здравето, хигиенните условия, движението, а и от правилното хранене. Някои породи живеят много дълго, например шпиц и фокстериер могат да доживеят 18 до 20 години, докато боксерите и немските овчарки се считат за стари на възраст от 12 или 13 години.

 

Процесът на стареене е различен за всяко куче и независимо от породата, някои остаряват бавно, докато при други типичните старчески проблеми се появяват изведнъж. Външните промени засягат първо козината и очите. При кучетата с тъмна или кафява козина се появява сив цвят, най-напред по главата. Муцуната става по-голяма, посивява, по-късно и побелява, очите стават по-мътни, роговицата сивкава и често при много стари кучета идва и слепотата. Изостреното обоняние обикновено се запазва до късна възраст.

 

Между осмата и десетата година се появяват проблеми със ставите, болки, накуцване, отичане, вялост. Поради заболявания на двигателната система и проблеми с кръвообращението, старото куче се движи все по-малко и все по-внимателно, а проблемите се задълбочават, когато външната температура падне (есен, зима). Вазоконстрикцията на повърхностните кръвоносни съдове (намалена циркулация, намалено снабдяване на мускулите с кислород) води до учестени възпаления на ставите и околните тъкани.

 

За възрастните кучета се препоръчват препарати, богати на омега-3 мастни киселини (с рибен произход), които поддържат организма и предотвратяват развитието на много заболявания, характерни за по-старите кучета - проблеми с кожата, сърдечни проблеми, проблеми с циркулацията. Същевременно засилват имунитета, обновяват ретината, имат благоприятно въздействие при артрит, дегенеративни ставни промени, нервни заболявания, чернодробни заболяваня, превенират развитието на захарен диабет, бъбречни заболявания и дори поведенчески проблеми (хиперактивност). Също така ефективни са препаратите, съдържащи глюкозамин, хондроитин сулфат, черна морска мида на прах (за възстановяване на хрущяла, намаляване на болките, за повишаване на подвижността).


senior at vet 270x330px

В MAXI PET предлагаме отличен избор на препарати, съдържащи споменатите лечебни вещества: Senior Tonic, Масло от сьомга на Dr. Clauders, Gag на прах и във вид на таблетки, Arthro, Canhydrox GAG на Caninа, Caniviton на Ветохинол, Cosequin хапчета и други подобни.

 

Тези препарати се препоръчват в случаите, когато собственикът не желае да променя обичайната храна на кучето си (особено при възрастни и чувствителни кучета). С добавянето на тези таблетки или прахове не се променят ежедневните навици в изхранването.

 

Ако собственикът реши да промени прехраната на кучето, препоръчваме ветеринарната диета или храна, която вече е обогатена с лечебни вещества. Така собственикът не трябва да добавя препарати против възпаление или болки в ставите като Mobility support на Royal Canin, продукти на Hills и Joint Mobility на Eukanubа.

 

Най-често се разболяват кучета над седемгодишна възраст от по-големи породи. В мозъка се натрупва бета амилоид под формата на плаки (бариери), които потискат предаването на нервните сигнали. Терапия, която води до пълно оздравяване няма, използват се препарати, които намаляват деменцията и поддържат мозъчната активност. При това заболяване Hill's препоръчва ветеринарната диета Canine B / D, съдържаща витамин Е, антиоксиданти, L карнитин, алфа-липоева киселина, омега-3, таурин и други подобни.

 

Собственикът може да забележи следните симптоми: дезориентиране, объркване (напр. кучето не си спомня къде е вратата на помещението или апартамента), стои в ъгъла, защото не може да направи и една стъпка, не може да задържа урина, не разпознава други членове на семейството, избягва компанията на хора, неконтролирано лае през нощта или "се изгубва" в собствения си двор, забравя да яде, спи повече от обичайното, не различава ден и нощ, не разпознава гласа на собственика, лесно се провокира и проявява агресия.

 

Тъй като метаболизмът на по-старото куче се забавя, дори и обичайната му прехрана води до напълняване. Поради тази причина по-старите кучета се нуждаят от по-малко количество храна, която е лесно смилаема и трябва да се разделя на повече хранения. Много е важно съобразяването на храната с възрастта на кучето, тъй като обичайната му храна ще затруднява функциите на черния дроб, бъбреците и кръвообращението. MAXI PET предлага богата селекция от „senior“ ястия от Hill's, Brit Care, Royal Canin за възрастни кучета, с която ще удължите живота на Вашия домашен любимец.

senior270x330px v2

Тези супер премиум храни регулират телесното тегло и количеството на кръвната захар, поддържат ставите здрави, грижат се за храносмилателната система, кожата и козината и подобряват имунитета. Ценните съставки са лесно смилаеми и осигуряват отлична обработка на хранителните вещества, нужни на по-възрастното куче. Намаленото количество мазнини и калории помага за поддържане на идеално телесно тегло. Омега-3 и омега-6 мастните киселини се грижат за здрава кожа и козина, а намаленото ниво на фосфор - за добра бъбречна функция.

 

Съдържат глюкозамин и хондроитин сулфат, които поддържат ставите здрави. Витамин Е в комбинация с добавените естествени антиоксиданти укрепва имунната система. Напълняването на по-старите кучета може да се предотврати и с дълги разходки и престой на открито. Не го карайте да полага усилия, неподходящи за неговата възраст и физическо състояние. Липсата на сила при старите кучета се дължи на по-слабото снабдяване на мускулите с хранителни вещества, поради което Вашият любимец ще е по-бавен и по-лесно ще се уморява.

 

Грижата за зъбите на Вашия любимец със сигурност може да забави износването им в напреднала възраст. Грижата включва миене на зъбите със специална четка и кучешка паста, редовно приемане на дентални лакомства или специализирана дентална храна и дава добри резултати. Съществуват и медицински храни за хигиена на устната кухина. Важни са и кучешките четката и паста за зъби. Миенето на зъбите е важно за кучетата, защото механично отстранява плаката. Миенето на зъби трябва да се извършва ежедневно, тъй като по този начин се предотвратява натрупването на плака по краищата на венците и последващото образуване на гингивит, което пък води до периодонтит. Не използвайте Вашата паста за зъби за кучето, нейният вкус не е пригоден за него и може да се отврати от самата процедура. Кучешката паста за зъби не се изплаква, вкусът й е пригоден за кучетата (напр. пиле) и остатъка може да се поглъща.

 

senior curica 270x330px v2

Можете да закупите спрей Beaphar Dog-to-dent за отстраняване на зъбната плака, предотвратяване на натрупването на зъбен камък и неприятен дъх, след това гел, съдържащ прополис или дъвчащи таблетки с хлорофил за дезинфекция на устната кухина. Също така, предлагаме различни лакомства, които предотвратяват натрупването на плака и поддържат хигиената на устната кухина (напр. Pedigree Denta Stix, Purina Dentalife, Friskies Dental Fresh).

 

Въпреки че праговете на усещане на температурни колебания при кучетата и хората са различни, и едните и другите ги изразяват по много близък начин, когато усещат студ - треперене, тракане със зъби... Организмът реагира по този начин, т.е. ускорява метаболизма, за да задържи телесната температура. Този факт е много важен, защото може да бъде Ваш критерий за оценка кога и колко дълго можете да останете с кучето си навън при ниски температури.

 

Поради проблемите с циркулацията при по-възрастните кучета, въпреки че козината му осигурява добра защита от студ, особено при малки породи ходенето по снега може да представлява проблем. Козината бързо се мокри и ако по време на разходката кучето не е физически активно, може да настине. Препоръчително е да се осигурят подходящи дрехи (дъждобран, палтенце, ...), а след прибиране от разходка, кучето непременно да се изсуши. Не забравяйте да защитите от лед и студ меките части на лапите със специален крем, за да предотвратите наранявания и допълнителни усложнения.

 

За куче над 7 години са препоръчителни ветеринарни прегледи веднъж или два пъти годишно и изследвания на кръвта и урината. Те могат да покажат навреме евентуални заболявания, които могат да се регулират с подходяща прехрана. Такава роля има и споменатата медицинска храна (богат избор от различни производители в нашия център), тъй като е съобразена с конкретните нужди на кучето в зависимост от заболяването.