Povratak

Вълнист папагал

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tigrica2

Твоето животно ли съм?

Вълнистият папагал е един от най-честите домашни любимци в света наред с котката /ако не се броят някои видови рибки/. Вълнистите папагали са идеалните любимци за деца над 8 години. Много питомни, жизнерадостни и любопитни същества. Ако им посветите много внимание и търпение, лесно ще бъдат опитомени. Продължителността на живота им е между 10 и 1 4 години.

 

Откъде идвам?
Родина на вълнистия папагал е Австралия, където живеят в големи и шумни ята. В средата на 19 век е донесен в Европа, където бързо става предпочитан домашен любимец. Макар че в природата е с оригинален зелен цвят, при дългогодишното им отглеждане са получени много интересни окраски: зелена, жълта, синя, бяла, сива…

 

Къде обичам да живея?
Вълнистият папагал обича просторните клетки, в които може свободно да разпери крила /мин.40 х 40 х 30 см/. За всяка следваща птица е необходимо още 1,5 пъти пространство в клетката. Клетката за 2 – 4 папагала трябва да бъде минимум 120 х 60 х 100 см. Поставете за папагалчетата няколко пречки /клонки/, играчки, хранилка и поилка. Дайте на своя вълнист папагал много играчки: стълбички, звънчета, люлки… Клетката не трябва да бъде на течение. Вълнистият папагал би трябвало да може и няколко часа дневно да лети свободно извън кафеза. Във всеки случай трябва да проверите затворени ли са вратите и прозорците. За измиването на кафеза не използвайте препарати, а гореща вода или специални средства, предназначени за дезинфекция на кафези.

 

Как да се държите с мен?
Много е важно първите 2 – 3 седмици вълнистият папагал да остане в кафеза, за да се приспособи към новата среда. През това време може да спечелите неговото доверие, като му давате лакомства от ръка. След този период можете всекидневно да го пускате от клетката. Лесно ще го привлечете да се върне, ако поставите в клетката някакво негово любимо лакомство. Вълнистият папагал може да се научи да имитира човешкия говор и различни други звуци, като това зависи от характера на птицата и от Вашата упоритост. Вълнистите папагали са много общителни същества и ако Вашето папагалче е само в къщи повече от 5 часа, задължително му набавете още едно, за да му прави компания. Вълнистите папагали обожават да се къпят или да вземат душ, затова задължително им осигурете съд с хладка вода или пръскалка за цветя /някои обичат по-студена вода, затова опитайте всички варианти/.

 

tigrica

Какво обичам да ям?
Вълнистите папагали не са придирчиви към храната: готови смеси от семена, сезонни плодове и зеленчуци и любимото блокче за птици. Всички плодове и зеленчуци трябва да са пресни, непръскани, измити и подсушени. Предложете им и минерали, а задължително и кости от сепия.

 

Запази ме здрав и във форма
Ако вашият вълнист папагал е подпухнал, наежен, апатичен, с променени изпражнения или отказва храна или вода, веднага посетете ветеринарния лекар. Много важно за вашия вълнист папагал е ежедневното пускане от кафеза.

 

Здравето
Вълнистият папагал е здрав, когато:
- Очите не са насълзени и са широко отворени
- Перата са чисти и подредени
- Няма промяна в цвета и консистенцията на изпражненията
- Има чисти и сухи ноздри
- Ноктите не са прекалено дълги
- Няма видими отоци и наранявания
- Жизнерадостен е и има добър апетит

 

Размножаване
Полът на вълнистия папагал се определя от цвета на кожата около ноздрите: при мъжките е син, а при женските варира от белезникаво и розово до кафяв цвят. Вълнистият папагал много бързо постига зрялост и може да се чифтосва още на 5 месеца, макар че най-добре е да им се позволи чифтосване едва на 12-месечна възраст. Ако имате няколко вълнисти папагала, всеки ще си избере чифт, с когото ще остане до края на живота си. Задължително поставете гнездо в клетката на папагалите. Желателно е една двойка да няма повече от две поколения годишно. Малките в гнездото са от 3 до 8. По време на чифтосването и отглеждането на малките трябва да подсилим храненето на родителите с хранителни добавки, варени яйца или специални готови смеси.

 

Обичам ли компания?
Вълнистите папагали са изключително общителни същества и би трябвало да живеят най-малкото по двойки. Човекът, огледалцето и пластмасовата птица не заместват компанията. Самотният папагал може дори да се разболее.

 

Списък за покупки:

 • Информативна листовка за вълнистите папагали
 • Кафез/мин.40 х 40 х 30 см/
 • Гнездо
 • Пръчка за кацане
 • Хранилка
 • Различни играчки
 • Пясък за птици
 • Готова храна за вълнисти папагали
 • Лакомства
 • Витаминозни препарати
 • Поилка
 • Ваничка за къпане
 • Кост от сепия