Povratak

Дегу

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
degu2

Твоето животно ли съм?
Дегуто е интелигентен и енергичен гризач, който ще Ви очарова със своите изпълнения. Той е любопитен, весел, изключително игрив, мил и добронамерен. Разполага с голям репертоар от звуци за различни ситуации. Това е идеалният семеен домашен любимец. Ако се грижите за него добре, живее от 5 до 9 години.

 

Откъде идвам?
Произходът на дегуто е от чилийските Анди. Тъй като имат намалена възможност за разграждане на захарта, тези животинки са много склонни към диабет. В Северна Америка и Европа първоначално са били въведени като животни, на които са провеждани изследвания, свързани с диабета. В средата на 20-ти век започва и отглеждането им като домашни любимци.

 

Къде обичам да живея?

Дегуто има нужда от по-голяма клетка (в идеалния случай 100 x 60 x 60 см). Клетката трябва да бъде от тел или стъкло, защото пластмасата лесно се гризе. Ако на дъното е решетка, покрийте я добре с постелка, за да не нарани животинчето. Идеалната клетка трябва да има няколко нива. Освен съдове за храна и вода, поставете ваничка с прах за къпане. Дегуто ще Ви бъде благодарно, ако му поставите голямо колело за тичане, клончета, камъни, глинени съдове, играчки и подобни предмети, с които ще играе и ще се забавлява. Поставете клетката на тихо място, без шум, цигарен дим, пряка слънчева светлина или течение.

Как да се отнасяш с мен?
През първите няколко дни Вашето дегу ще бъде доста срамежливо. Нека се адаптира към новата среда, звуковете и миризмите. Бавно се приближавайте към клетката му - без внезапни движения. Дегуто е много любопитно животинче и само ще дойде до Вас, ако му предложите някакво лакомство. Не се опитвайте да го грабнете - сложете ръката си в клетката, предложете му лакомство и то ще дойде само. Много скоро ще започне да се изкачва по ръцете и раменете Ви, за да разузнае всичко. Редовно го пускайте и играйте с него, но не го оставяйте без надзор, за да не прегризе електрическите кабели. До каква степен ще опитомите Вашето дегу и ще има ли то желание за комуникация, зависи от неговия характер.

Какво обичам да ям?
Дегуто е тревопасно. Яде готова храна за дегута и сено, което заедно с прясната вода трябва да му е на разположение през цялото време. Яде плодове и зеленчуци, 1-2 пъти седмично му дайте царевица. Тъй като тези животинчета са склонни към диабет, не им позволявайте да напълняват, внимавайте с количествата лакомства и плодовете с високо съдържание на захар (круша, грозде, ядки, сушени плодове). Предложете им витамини и минерален камък. В клетката сложете плодови клончета, за да поддържат зъбите си. Ако имате други гризачи, уверете се, че дегуто не яде храната им, защото може да му навреди.

degu

 

Поддържай ме здрав и във форма
Строго забранено е дърпането на дегуто за опашката. Опашката му е специфична – може да се откъсне, което в рискови ситуации му помага да си спаси живота. Ако забележите, че дегуто е апатично, отслабнало, има разтройство или мътен поглед, незабавно посетете ветеринарния лекар.

Здраве
Дегуто е здраво, когато:
- се движи бързо и енергично
- е любопитно, активно и има добър апетит
- има гъста козина и бистър поглед
- няма проблеми с дишането
- няма промяна в цвета и формата на изпражненията му
- няма видими отоци и наранявания

 

Размножаване
Женското дегу съзрява полово към 6. до 9. месец, а мъжкото на 12 месеца. Понякога женските могат да забременеят и на възраст от 6 месеца. Към 90-93 дни след чифтосването се раждат 4-6 малки. Раждат се с козина, със зъби и отворени очи, а много бързо след това започват и да ходят. След 5-6 седмици са напълно самостоятелни.

Обичам ли компания?
В природата дегуто живее в семейна група, затова е добре да му осигурите компания. Ако е само, ще е тъжно и може да се депримира, независимо от това, че го обсипвате с любов и внимание. Добре е да имате две животинки от еднакъв пол, най-добре съжителстват две женски дегута или братя и сестри от едно котило. Ако имате повече дегута, в клетката оставете само едно мъжко, тъй като и в природата едно мъжко дегу предвожда колонията, в противен случай ще се стигне до борба. Ако доведете ново дегу при Вашето първо, запознайте ги внимателно и постепенно – преградете клетката или сложете клетките една до друга, за да се опознаят преди да започнат да живеят заедно. Не си позволявайте да занемарите първото дегу, защото ще започне да ревнува. Дегутата съжителстват успешно със зайците, чинчилите и морските свинчета, но винаги им давайте време да се опознаят на известно разстояние едни от други.

 

Списък за покупки: