Povratak

Жако

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zako22

Твоето животно ли съм?

Жако е едно от най-интелигентните животни и папагали с най-голяма способност за учене /имитиране/. Това е единственият папагал, който може да изговаря смислени изречения. Бързо се опитомяват и са много привързани към семейството, но винаги най-много към един човек, когото избират сами. Много са злопаметни. Живеят от 50 до 75 години.

 

Откъде идвам?

Дъждовните гори на западна и централна Африка са първоначалното местоживеене на жако. Доминиращо са със сив цвят, обичат да се къпят цяла година и са чувствителни към студа. Латинското им название е Psittacus erithacus. Спадат към средно големите папагали, израстват до 33 см. 

 

Къде обичам да живея?

OВолиера с минимални размери 100 х 80 х 180 см. Неправилното настаняване и неправилната прехрана могат да доведат до патологично скубане на перата. Жако изисква всекидневно взаимодействие със собственика, а задължително във волиерата трябва да има и различни видове играчки.

 

Препоръчително е да се направи и стойка, на която да застава, когато е извън волиерата. Волиерата трябва да се почиства всеки ден от изпражненията и остатъците от плодове и зеленчуци, а веднъж месечно цялата да се измива с гореща вода.

 

Как да се отнасяш към мен?

Жако не е обикновен домашен любимец, на когото може да се обръща внимание „между другото“. Много са шумни и в значителна степен ще доминират в дома Ви. Ако са пренебрегнати, са склонни към депресия и невротично поведение /като крещене, скубане на пера, самонараняване/, затова трябва да им се отделя достатъчно внимание и време и навреме да бъдат научени как да си играят и понякога да се забавляват сами за известно време. Играчки от дърво и много други материали би трябвало да са съставна част от големия кафез и те редовно трябва да се сменяват, за да се запази интереса за забавление с тях.  

 

Какво обичам да ям?

Папагалите жако ядат готова смес от семена, предназначена за тях и това трябва да бъде основната прехрана. От пресните плодове може да им давате: ябълки, всички цитрусови, грозде и смокини, кайсии, праскови, банани, ягоди, малини, боровинки... От зеленчуците им предложете: моркови /листата и корена/, листа и корен от магданоз и кервиз веднъж седмично. Като лакомство може да им давате твърдо сварено яйце / жълтък и белтък/ поне веднъж седмично, а може да се смеси с пшеничен или царевичен грис или настърган морков.

 

zako2x

Здраве
Жако е здрав, когато:
- очите не са насълзени и са широко отворени
- перата са чисти и подредени, не са проскубани, а ноктите не са прекалено дълги
- няма промяна в цвета и консистенцията на изпражненията
- има чисти и сухи ноздри
- няма видими отоци и наранявания
- жизнерадостен е и има добър апетит

 

Размножаване

Съзрява полово на възраст 4-5 години. Женската има едно гнездо годишно, рядко две. Тя мъти 2-4 яйца в продължение на 28 дни, а излюпените малки напускат гнездото след пет седмици, но родителите се грижат за тях още два месеца.

 

Списък за покупки

  • информационна листовка за жако
  • по-голям кафез /мин.100 х 80 х 180 см/
  • пръчки за кацане
  • хранилка
  • поилка
  • различни играчки
  • готова храна за големи папагали
  • лакомства
  • витамини
  • кости от сепия