Povratak

Заек

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
rabbit2 270x330px

Твоето животно ли съм?

Зайците са много привързани домашни любимци. Питомни са, мили, весели, интелигентни , обичат компанията на хора. Продължителността на живота им е около 10 години.

 

Откъде идвам?
Произходът им е от Югозападна Европа (Пиренейския полуостров) и Северозападна Африка. Първи са ги опитомили римляните. Има много породи, но най-популярни са джуджетата и малките зайци (джудже овен, хемелин, рекс, ангора).

 

Къде обичам да живея?
Зайците са много социални и игриви същества. Можете да ги държите в клетка или свободни. Големината на клетката трябва да бъде поне 120 x 60 см. В нея трябва да имат място за храна, вода, сън и достатъчно простор за движение. Ще бъде идеално ако в един от ъглите поставите тоалетна за гризачи, която редовно почиствате. На дъното на клетката е най-добре да се постави слама, талаш или стърготини.

В магазините за домашни любимци можете да купите и готова стелка за декоративни зайци. Заекът обича меки повърхности (трева, килим ...). Ако са на открито, винаги трябва да имат сянка. Не бива да са и на течение. Дъното на клетката трябва винаги да бъде сухо.

 

Как да се отнасяш с мен?
Зайчетата обичат да се гушкат и би било добре от малки да ги държите в ръце или в скута. Бъдете много нежни и внимателни към тях. Не обичат да ги вдигат за ушите или за кожата зад врата, хванете ги с едната ръка под долната част на тялото, а с другата под гърдите. Винаги трябва да имат опора, за да се чувстват сигурни.

Какво обичам да ям?
Основната храна на зайците е сено и можете да им го давате в неограничени количества. Всеки ден им давайте и пресни плодове и зеленчуци (моркови, броколи, манголд, детелина, цветя и листа от глухарче, магданоз). Също така, зайците ядат и готова смес от семена. Обичат и плодове, но им ги давайте в малки количества (ябълки, круши, банани, портокали, праскови, сливи). Важно е винаги да имат прясна вода. Избягвайте: карфиол, зеле, шоколад, пресен хляб, спанак, домат, картофи. Въвеждането на нови храни в менюто трябва да бъде постепенно, особено при по-младите.

 270x330px

 

Поддържай ме здрав и във форма
Здравото зайче има суха муцунка, бистър поглед, енергично е и постоянно се движи. Подрязвайте зъбите и ноктите му. Редовно го сресвайте с четка, за да махнете вече отпадналите косми (периодите на линеене са на всеки три месеца). Здравото зайче има чиста и гъста козина. Ако има разстройство, незабавно посетете ветеринарен лекар. Много е важно да му осигурите клончета (от ябълка или лешник), с които ще поддържа зъбите си.

 

Здраве
Зайчето е здраво когато:

  • енергично и много се движи
  • има бистър поглед и сухо носле
  • зъбите и ноктите му не са прекалено дълги
  • козината му е чиста и гъста
  • изпражненията (топчета) са твърди и редоввни

 

Размножаване
Женската носи малките 28 - 31 дни. Обикновено се раждат около 8 малки, които са голи и слепи. Женската ги кърми до 3 седмици. Ако нямате намерение да чифтосвате зайците, най- добре ги кастрирайте/стерилизирайте.

Обичам ли компания?
Зайчетата обичат да са в компания. Заедно могат да живеят мъжки и женски или пък еднополова двойка, но само ако са кастрирани. В противен случай могат да бъдат агресивни. Зайчетата мирно съжителстват и с други домашни любимци, достатъчно е да ги запознаете постепенно. Ако заекът е не кастриран, може да възникне агресия при съжителството му с морски свинчета.

 

Списък за покупки: