Povratak

Зелена игуана

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
iguana

Твоето животно ли съм?
Игуаните са едни от най-кротките домашни любимци, но разбира се, всеки индивид има свой характер. Привързват се към собствениците, но са твърдоглави. Ще се отнася към Вас така, както Вие към нея. Тъй като тези гущери достигат до 2м, трябва да им осигурите достатъчно голям терариум.

 

Откъде идвам?
ZВ природата игуаната живее в тропическите части на Южна и Централна Америка. Кротка е и уравновесена и това я прави желан домашен любимец. Продължителността на живота й е 10- 15 години.

 

Къде обичам да живея?
Съдът, в който ще живее игуаната трябва да бъде максимално голям – поне два пъти по широк от големината й и три пъти по-висок.

Височината е необходима, защото игуаната се катери по дърветата и повечето време прекарва по клоните им. За тази цел в терариума трябва да поставите дебели бамбукови клони или платформи за почивка и припек. Ако добавите растения /не е задължително/, обърнете внимание да са неотровни и устойчиви.

 

Температурата в терариума трябва да варира между 21 и 30°C, но важно е нощната температура да бъде с 10 - 15°C по-ниска от дневната. Температурата е много важна за храносмилането. Ако е прекалено ниска, храната ще загние в храносмилателната система, в терариума ще се появи неприятен мирис, имунитетът на игуаната ще отслабне и ще бъде склонна към различни болести и инфекции. Влажността също е от голямо значение. Поддържа се с всекидневно пръскане на съда с хладка вода. Освен неонова светлина в терариума, необходим е и рефлектор с UV крушка, която ще осигури на гущера място за припичане.

 

Как да се отнасяш с мен?
Игуаните са кротки и уравновесени гущери, които не обичат прекалено физическия контакт. Ако започнете да я докосвате още докато е млада, имате сериозни шансове за успех. Можете да я научите да стои в ръцете Ви, дори да реагира на името си. Ако търпеливо и внимателно я наблюдавате, сама ще Ви покаже къде иска да ходи, какво обича да яде, кое е любимото й място за припичаане, какъв физически контакт харесва, кои хора са й интересни и кои не. Много добре помни и ако сте направили нещо, което не й е било приятно, няма да го забрави. Можете да я разхождате навън, да я отведете на море, но винаги я дръжте на повод.

Какво обичам да ям?
880% от храната на игуаната се състои от зеленчуци, 10% от плодове, останалото са добавки, които можете да й давате от време на време. Препоръчително е да й предлагате зеле, глухарче, рукола, брокули, ряпа, тиквички, моркови, краставици, ендивия, цикория, банани, ябълки, диня, пъпеш, папая, манго. Растенията накъсайте или нарежете на парченца, защото игуаните не могат да дъвчат твърдите сурови зеленчуци. Можете да й давате твърдо сварени яйца, макарони, сварен ориз, хляб, плодово кисело мляко. Витаминни и минерални добавки давайте 2 - 3 пъти седмично. В терариума винаги трябва да има купичка с прясна вода, още по- добре е да бъде ваничка, защото игуаната понякога и ще се изкъпе в нея.

Поддържай ме здрав и във форма
Основни симптоми на болести при игуаната: спи през цялото време, подути крайници, наранявания или отоци по тялото, зачервяване или подуване в устата, разтройство, подути стави...

 

iguana2

Здраве
Игуаната е здрава, когато:
- няма подути крайници
- няма подутини в устата
- няма подути стави
- по кожата няма тъмни петна
- има нормални изпражнения

 

Размножаване
Игуаните достигат полова зрялост след като навършат 18 месеца. Размножителният им период започва през есента, а 8 седмици след чифтосването женската игуана снася 28-40 яйца. Инкубацията продължава 90-120 дни.

 

Обичам ли компания?
Игуаните не са общителни животни, но ако се привържат към собственика си, ще му седят в ръцете и ще реагират на името си. Игуаната може да прояви агресивност ако се почувства застрашена, особено по време на размножителния период.

 

Списък за покупки:

  •  Информационна листовка за игуаните
  • адекватен терариум
  • къщичка за спане
  • купичка за храна и вода
  • витамини и минерали
  • нагревател
  • осветление
  • UV лампа
  • декоративни растения