Povratak

Какаду

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
kakadu1a

Твоето животно ли съм аз?

Какаду се нуждаят от пожертвователен собственик, който ще ги обича и ще им показва това. Изключително интелигентна птичка, но и едно от най-емоционалните животни изобщо. Обичат много да бъдат милвани, да си играят със собствениците и се наслаждават на това. Необходими са им много внимание и любов, силно се привързват към собствениците. Поради това липсата на достатъчно внимание може да ги доведе до депресия, която се проявява с викане, ухапвания, скубане на перата… с други думи - може да вгорчи живота и на собственика, и на съседите.

 

Най-често се взимат за домашни любимци три вида какаду: Малка корела какаду папагал, Жълтокачулат какаду папагал и Какаду гофин. Продължителността на живота на какаду е от 30 до цели 70 години.

 

Къде обичам да живея?

За какаду е необходимо да осигурите просторна клетка и стайна волиера, в които да се постави пречка за кацане. Желателно е на нея да се закачи играчка, която какадуто да може да кълве с клюна си и така ще избегнете кълването на мебели. Рядко летят, обичат повече да се разхождат и да се катерят с помощта на клюна.

 

През топлата част от годината трябва да бъдат изнасяни възможно най-често в градина или на балкон, защото обичат да бъдат на свеж въздух, но винаги трябва да бъдат на сянка и защитени от течение. Обичат и проливните летни дъждове, и къпането под душ. Вратата на клетката задължително трябва да се заключи с катинар, защото бързо ще разберат как се отключва.

 

Как да се държиш с мен?

KaКакаду са най-добрите домашни любимци от всички папагали, бързо и лесно се опитомяват, бързо научават говора, но им е необходимо доста време, за да започнат да изговарят изреченията чисто. Свързват всички думи в изречения, понякога говорят смислено. Могат да научат стотина думи за няколко години. Много е важно да не са пренебрегвани и самотни. Обожават децата, лесно се сприятеляват и с други домашни любимци.

 

Какво обичам да ям?

Готовите смеси от семена за големи папагали, обогатени с фъстъци, орехи, бадеми и други семена, богати на растителни масла. Плодовете, зеленчуците и зеленолистните трябва да съставляват 25% от прехраната.

 

kakadu2

Поддържай ме здрав и във форма

Както и за всички останали папагали, симптомите за някои болести са подпухналост, апатия, отказ от храна или вода, разстройство, повръщане, кихане, воднисти очи. Ако какадуто има някои от посочените симптоми, задължително трябва да потърсите съвет от ветеринарния лекар.

 

Здраве

Какадуто е здраво, когато:
- Очите не са насълзени и са широко отворени
- Перата са чисти и подредени, а ноктите не са прекалено дълги
- Няма промяна в цвета и консистенцията на изпражненията
- Има чисти и сухи ноздри

- Няма видими подутини или наранявания
- Жизнерадостно е и има добър апетит

 

Размножаване

Женските могат да се чифтосват от тригодишна възраст, а мъжките – по-късно. Правят големи гнезда в отвори, в които женската полага 2 – 6 бели яйца. Времето за инкубация е около 25 дена. Младите напускат гнездото след 8 – 9 седмици. Добре е младите да бъдат пренесени в друг кафез, ако женската покаже, че има желание за ново мътене.

 

Обичам ли компания?

Птиците са много общителни и в природата формират много големи ята. Мъжкият и женската остават заедно за цял живот. В случай на смърт на единия от тях, преживялата птица намира нов партньор.

 

Списък за покупки

  • Информационна листовка за какаду
  • По-голям кафез /мин. 100 х 80 х 180 см/
  • Пръчка за кацане
  • Хранилка
  • Поилка
  • Различни играчки
  • Готова храна за големи папагали
  • Лакомства
  • Витамини
  • Кости от сепия