Povratak

Канарче

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
kanarinac

Твоето животно ли съм?
Тъй като канарчетата се делят в три групи, сами трябва да решите дали искате да си изберете канарче заради неговото умилително пеене, прекрасните цветове или интересен изглед. Мъжките обикновено са по-добри певци от женските, но не пеят с еднакъв интензитет през цялата година. Престават да пеят например по време на смяна на перушината, но понякога и без видима причина. Очакваната продължителност на живота при канарчетата е 12 – 18 години.

 

Откъде идвам?
Както и самото му название говори, канарчето идва от Канарските острови, където преди 500 години първи са го забелязали и опитомили испанците. От 17-ти век италианци, англичани и французи започват да отглеждат и кръстосват различните породи канарчета, така че днес в света съществуват около 320 вида различни комбинации от цветове.

 

Къде обичам да живея?
Тъй като птиците не са създадени да живеят в малките кафези, дайте им възможно най-голямо пространство за живот и движение. Клетката би трябвало да бъде повече просторна, отколкото висока, минимум 40 х 60 см. Недейте да държите клетката на слънце, течение или в близост до климатик, в кухня, на големи изпарения. Щом залезе слънцето, покрийте клетката, за да може канарчето да има покой. В клетката поставете хранилка, поилка и пречки, които не би трябвало да са твърде дебели. Можете да поставите и клонки от бреза или върба. Върху пречките или клонките с различна дебелина птиците укрепват своите пръсти. Поставете в клетката и различни играчки: звънчета, огледалца, люлки, но оставете и достатъчно място за летене на канарчето. 3 – 4 пъти седмично предложете на Вашето канарче ваничка за птици с хладка вода, защото обожават къпането. Недейте често да местите клетката, карате го да се чувства несигурно.

 

Как да се държиш с мен?
Задължително помислете върху това да набавите партньор на Вашия любимец, ако смятате, че дневно ще бъдете по-малко от 5 часа у дома. Поведението и дружелюбността на папагала показват нещо друго, но и те се поддават на опитомяване и когато са пуснати, обичат да кацнат на рамото на собственика или на масата. Когато ги пускаме, трябва да сме сигурни, че помещението е затворено и прозорците са защитени. Когато времето е хубаво се наслаждават да бъдат на открито, но е важно кафезът да бъде поставен на по-високо място, защитено от грабливи животни и пряко слънце, най-добре на високо място.

Какво обичам да ям?
Канарчетата ядат готова смес от семена за канарчета, ябълки, портокали, банани, круши, праскови, спанак, листата от кръмно цвекло, от време на време и твърдо сварено яйце. Предложете им и минерален камък и кости от сепия. Винаги трябва да имат достъп до прясна вода.

 

kanarinac1

Поддържай ме здрав и във форма
Ако забележите намален апетит и загуба на тегло, намалена активност, ако птицата седи на дъното на кафеза, има секрет от носа или очите, ако киха и има настръхнала перушина, задължително посетете ветеринарния лекар. Птиците сменят перата си един до два пъти годишно /скубане/. За организма им това е много важен период, през който е необходимо да се засили прехраната им с витаминозно-минерални добавки.

 

Здраве
Канарчето е здраво, когато:
- Очите не са насълзени и са широко отворени
- Перата са чисти и подредени
- Няма промяна в цвета и консистенцията на изпражненията
- Има чисти и сухи ноздри
- Ноктите му не са прекалено дълги
- Няма видими отоци или наранявания
- Жизнерадостен е и има добър апетит

 

Размножаване
Канарчетата са готови да се размножават едва когато денят продължава поне 12 часа. Женската излюпва до 8 яйца /средно/ и след 14 дена инкубация пиленцата се излюпват. Двамата родители се грижат за тях и 18 дена след излюпването си те напускат гнездото. Много често женската сама изхранва малките, но все пак е много по-добре и по-успешна комбинация, когато в това участва и мъжкарят. По време на изхранването на малките родителите трябва да бъдат хранени подсилено, като много подходящи за целта са готовите Пате смеси от мека храна.

Обичам ли компания?
Канарчетата могат да бъдат държани сами, но обичат и компания. Обичат визуалния контакт с хора, но не и да бъдат пипани. Говоренето и подсвиркването са достатъчни за взаимодействие с Вашия любимец. Обикновено лесно се сближават с други породи птици. Макар че е възможно да научите кучето да не докосва канарчето, когато е пуснато, не разчитайте, че и Вашата котка ще остане равнодушна.

 

Списък за покупки:

 • Информационна листовка за канарчета
 • Кафез /мин.40 х 60 см/
 • Пречка за кацане
 • Хранилка
 • Поилка
 • Готова храна за канарчета
 • Лакомства
 • Витамини
 • Кости от сепия
 • Ваничка за къпане
 • Различни играчки
 • Минерален пясък – грит
 • Пясък за птици
 • Гнезда
 • Ножички за нокти